S-a născut REframe – gândește creativ!
Am lansat oficial REframe - concept & workshop de gândire creativă! Te invităm să iei parte la prima ediție care va avea loc Sâmbătă, 2 noiembrie la Cluj. REframe este...
Publicat la 21.10.2014
Cu ce te ocupi?
Începând de acum 10 ani, m-am ocupat cu videoul şi asta mi-a luat tot timpul. Am încercat de-a lungul anilor să găsesc formule de prezentare a unui mesaj puternic cu ajutorul imaginii şi am realizat de curând că de fapt nu fac video, ci poveşti. Aşadar, sunt un povestitor video, un video-povestitor. Prefer poveştile de succes şi în special succes antreprenorial, fapt pentru care caut constant startup-uri care au reuşit, antreprenori care nu s-au lăsat, ce mai, poveşti care să inspire audienţa London Video Stories.
Cum îți definești creativitatea?
Creativitatea mea (şi a altora), cred că e o stare naturală generată de capacitatea de a ne pune întrebări şi implicit de a încerca să ne dăm răspunsuri.
Creativitatea e, pentru mine, o îmbinare dintre curiozitatea mea, responsabilitatea pe care o resimt de a îmi crea răspunsuri şi, într-o oarecare masură, mândria/plăcerea pe care o simt în timp ce creez.
Cum îți creezi starea de a fi creativ? Ce te inspiră? (ce vezi, ce auzi, ce mănânci, ce miroși?) sau ce simțuri îți activezi când ești creativ?
Inspiraţia e perimată. Sunt atâtea subiecte de gândire în jurul nostru, încât n-aş putea spune că inspiraţia mă loveşte pur şi simplu. Trebuie doar să mă focalizez spre un anumit subiect, să fiu informat despre ceea ce s-a făcut până acum şi apoi să generez idei. Dar dacă aş crede în inspiraţie, aş spune că mă inspiră totul: detalii pe stradă, expresii umane, ştiri, probleme zilnice, toate mă pun pe gânduri şi pe treabă.
Cum îți vin ideile?
Ideile vin dacă le urmareşti, asta cred. Aşa că le urmăresc, pornind de la gândul de idee până la momentul în care înţeleg dacă acea idee merită a fi dezvoltată sau nu. Întotdeauna pornesc la drum de la o problemă sau de la o nevoie şi mă întreb care e cel mai posibil lucru pe care l-aş putea face pentru a scăpa de acea nevoie. Apoi, mă gândesc la cel mai imposibil lucru.
Care crezi ca e cel mai important lucru în procesul creativ?
(de ex: să fii relaxat, să fii deschis, etc)
Cred că depinde de fiecare persoană, dar pentru mine, cel mai important lucru e să fii deschis la fluxul de gândire, adică să nu fii tranşant şi să-ţi anulezi ideile crezând că nu sunt posibile datorită contextului în care te afli.
Cum începe procesul tău de creație?
(care e primul lucru pe care-l faci când începi să creezi?)
Analiza e primul lucru. N-aş fi zis că sunt o persoană prea analitică până de curând când ….m-am analizat. Analizându-ma, am observat că mai întâi îmi răspund la un set de întrebări care mă orientează în spaţiul creaţiei.
Cum îți dai seama că ai intrat în procesul de creație?
Rareori îmi dau seama de acest lucru. Cred că e mai bine aşa pentru că apuc să trăiesc momentul.
Ai vreo tehnică pe care o folosești pentru a-ti spori creativitatea/ a genera idei?
Tehnica mea preferată e să vorbesc cu oamenii şi să le prezint fărâmele de idei. Datorită feedbackului lor, pot duce procesul mai departe.
Este un obicei pe care-l practici zilnic și crezi că te ajută in procesul de creație?
Da, să fiu posac şi nemulţumit cu lumea mea şi să încerc să o îmbunătaţesc zilnic.
Care crezi că este cel mai mare dușman în calea creativității?
Încăpăţânarea în a crede că un lucru/o idee ales/aleasă, e cel/cea mai potrivit/potrivită
Poti să-mi dai un exemplu de om pe care-l apreciezi pentru creativitatea lui și să-mi spui ce a făcut?
Pentru ca nu aş vrea sa mă relaţionez la o persoana creativă pe care nu am cunoscut-o, aş vrea sa menţionez pe cineva din prezent şi din spaţiul meu, respectiv Gabi, fratele meu. Ce a reuşit să facă el, e exemplul cel mai ales de creativitate: arta reciclată, artă fără educaţie, artă fară numele de artă, dar care e artă în sine, artă de sertar dar care a ajuns să fie cautată, placută şi totuşi neînţeleasă, dar care înca mai cere răspunsuri şi analize.
Spune-mi te rog o melodie sau o carte pe care ai citit-o recent și te-a inspirat.
George Orwell – Down and out in London and Paris (m-a inspirat pentru cum Orwell a prezentat sărăcia şi cum aceasta poate fii sâmburele creativităţii.
La final, avem o provocare pentru tine:
Ce crezi că ai putea să faci cu o nucă și o perdea?
-O poezie:
nucă, nucă, nucă nucă,
N-ai perdea, deci rămai nucă.
-Un pic de Dada:
Nucămiartrebuioperdeadarascumpărao.
-O şedinţă foto
-Un test de fizică de rezistenţă a nucii la impactul cu perdeaua, sau invers.
Mai multă inspiraţie de la Mihai Andrei găsiţi aici: