Lupta câștigată de inventatorul Kearns

Cine e Kearns și pentru ce luptă?

Kearns a fost un profesor de inginerie și inventator american (1927-2005) căreia șoferii din zilele noastre i-ar putea fi recunoscători pentru că a venit cu soluția ștergătorului intermitent pe timp ploios.

Viața și povestea invenției lui sunt pe cât de captivante pe atât de precipitate, ambele fiind foarte interesant surprinse în filmul numit ”Flash of Genius” în regia lui Marc Abraham, produs în 2008 și pe care l-am vizionat recent cu sufletul la gură.

Am ales acest subiect datorită credinței mele în faptul că munca oricărui creator trebuie recunoscută, admirată și valorificată cât acesta e în viață.

Nu voi povesti filmul însă vreau ca articolul meu să surprindă secvențe de film și să radiografieze trăsăturile, comportamentele și acțiunile concrete ale acestui creator ardent aflat în căutarea recunoașterii personale și a adevărului făcut public.

Lupta pe care o poartă Kearns este împotriva companiei Ford ca aceasta să-i recunoască meritul moral – inventarea ștergătorului intermitent, în promovarea și comercializarea automobilelor care au deja această anexă.

Lupta inventatorului se întinde pe perioada a 12 ani și finalul este unul fericit pe care merită să-l vizionați.

 

Procesul creativ

0

Pe drumul de întoarcere de la biserică are o revelație în ce privește vizibilitatea în timp ce conduce: își dă seama că dacă oprește ștergătoarele 10 secunde nu mai poate vedea nimic. Așa-i vine ideea de-a crea un mecanism care să rezolve această problemă.

1w

”Clipim o dată la 4-6 secunde și e lichidul ăsta lacrimal”
Își folosește spiritul de autobservație și descoperire pentru a gândi un mecanism…

2w

Explorează posibilități, demontează, face schițe, e curios să găsească soluții cum să realizeze ștergătorul.

3w

Se gândește constant la cum să îmbunătățească aparatul.

4w

Pune mereu întrebări, încurajează gândirea creativă a copiilor

Crede în expresia:”caută întotdeauna ceea ce nu e evident”

E conștient că orice lucru valoros, orice invenție necesită timp, încercări, greșeli după greșeli pentru a veni cu o formă mai bună, pentru a găsi Soluțiile.

5w

E un creativ înconjurat de cei dragi. Îi place să îi implice pe ceilalți în proiectele lui, în procesul creativ, încurajează colaborarea, întrebările inteligente. Toastează pentru viitoarea corporație Kearns. Simte potențialul invenției lui și știe că o să fie folosită de industria auto. Prevede un viitor strălucit pentru membrii familiei lui.

6w

Are încredere în propria lui idee și o prezintă cu entuziasm.

7w

Își manifestă dorința de-a crea ceva important, de durată, care ne amintește de arhetipul creatorului, care vrea ca realizarea lui să fie recunoscută și apreciată dincolo de timp.

8w

Ștergătorul lui e râvnit de cel puțin trei companii care au încercat să-l realizeze.
Devine și mai conștient de realizarea lui și de valoarea invenției.

9w

În momentul când le prezintă celor de la Ford ștergătorul are probleme dar improvizează, găsește soluții spontan fără a se panica. Este încrezător în propriul produs și prudent în a le oferi toate informațiile inginerilor Ford.

10w

Lucid vis-a-vis de faptul că ar putea fi cea mai bună idee pe care a avut-o în toată viața lui. ”Am avut multe idei bune dar niciuna nu a sclipit”.

11w

Lucrează constant la invenția sa și o testează împreună cu copiii și soția lui.
Crede și se roagă, planifică….

12w

…sărbătorește reușitele, e distractiv.

13w

Nu are nevoie de un laborator de cercetare gigant ca să creeze ștergătorul intermitent
Folosește ce resurse are la îndemână.

13A

Momentul în care Kearns este întrebat dacă a stabilit un preț pentru ștergătorul lui și este manipulat de Tyler să-și dea acordul ca mecanismul lui să fie trimis la Washinghton ”pentru a fi validat”.

 

Furtul invenției

14w

E atent și observă inovația lui pusă în practică de compania Ford după ce reprezentanții ei declaraseră că nu sunt interesați de ștergătorul lui.

15w

Își apără creația și caută să afle adevărul. Merge la evenimentul de prezentare Ford și descoperă pe mașinile expuse ștergătorul lui intermitent.

 

Lupta creatorului

17w

Are ambiție și își păstrează deminitatea și poziția. Acționează în loc să-și plângă de milă, caută variante pentru a i se recunoaște meritele. Nu renunță, e dispus să lupte și singur.

18w

Își apară cauza în fața doctorului care-l consultă la spital. Face schimb de roluri cu cel care îl consultă pentru a-l face să se simtă pentru un moment creatorul căruia i s-a furat ceva.

20w

”Pentru tine, pentru barmanul de acolo dar pentru mine e Mona Lisa”
Recunoaște și își apară creația. Luptă în continuare.

21w

Prietenul lui îi dă o idee (pe care o exploatează): să-l dea în judecată pentru a obține certificatele pentru ștergătorul de parbrize.

22w

În momentul când i se propune o ofertă de 250.000 $ întreabă dacă Ford va recunoaște că a fost invenția lui și că au mințit în tot acest timp. ”Știu că sunt o grămadă de bani dar aici nu e vorba de bani….”
Aduce cu el exemple de inventatori cărora nu li s-au recunoscut niciodată meritele și li s-au furat ideile.

23w

Se autoeducă – abandonat de un avocat corupt merge mai departe singur și începe să studieze legea certificatelor.

24w

E vizionar crezând cu tărie în conceptul de business de familie (corporația Kearns). Solicită sprijinul copiilor și vrea să colaboreze cu ei.

25w

Se luptă neîncetat cu Charlie Dafoe, reprezentanul Ford pentru a i se recunoaște meritele.

26w

Este un model de ambiție pentru copii. Deși i-a neglijat în lupta lui aceștia încep să creadă în viziunea lui, în efortul lui neîncetat de a câștiga.

27w

28w

 

29w

Este un model de pricepere și inspirație pentru copiii lui care au preluat arta fabricării lucrurilor. Aceștia sunt iscusiți, și încep să-și aducă aportul fiecare în sprijinul tatălui.

30w

Manifestă autonomie în momentul când se reprezintă singur în procesul intentat companiei Ford. Are curaj să-și susțină cauza împotriva gigantului auto. E recunoscător juriului și își prezintă fiul cu mândrie. E autentic, nepervertit.

31w

Are argumente solide. Pune în lumină faptul că deși acele elemente conținute de ștergătorul lui intermitent existau înainte și erau folosite, nimeni nu le-a combinat așa cum a făcut-o el, fiind primul care a găsit soluția. Își construiește discursul suficient de inteligent încât să conducă martorul spre un răspuns care să-l ajute.

33w

Unul din reprezentanții companiei Ford:
”Dr.Kearns nu a făcut decât că combine elementele de bază într-un mod diferit”
Aceasta e esența gândirii creative spusă într-o singură frază.

35w

În apărarea propriei creativități Dr. Kearns crează analogia:
”A inventat autorul (C.Dickens) cuvântul ”Au” sau ”fost”?
Cred că fiecare cuvânt din carte se găsește în dicționar
El nu a făcut decât să le aranjeze într-un mod diferit……
…dar Dickens a creat ceva nou, folosind cuvintele, singurele elemente pe care le avea…
Așa cum orice inventator din istorie a fost nevoit să folosească lucrurile care i-au fost la îndemână.”

36w

Kearns nu împlinește mitul creatorului singuratic. Are familia alături și asta îi dă credință în reușită.

37w

Se reprezintă singur cu riscul asumat de-a nu câștiga procesul. Joacă un rol periculos, creativ, comic,  inteligent și bine calculat. Punerea în scenă și dialogul dintre avocat și martor sunt geniale fiind vorba de aceeași persoană.
Denotă o gândire creativă, egalabilă cu cea care a produs invenția apărată prin procesul deschis.

39w

Crede după atâția ani cu tăria în valoarea și potențialul propriei idei.

40w

Recunoscător soției lui își desfășoară viața și povestea în fața juriului. Recreează momentul din noaptea nunții când a avut accidentul cu dopul de șampanie, accident care l-a determinat să se gândească ulterior când venea de la biserică la modul cum funcționează ochiul uman și la posibilitatea ștergătorului de-a se comporta ca o pleoapă, de-a clipi.

41w

Printr-un exercițiu de imaginație a ajuns la dorința de-a realiza ștergătorul.

42w

Când i se propun și mai mulți bani (30 milioane $) cere părerea copiilor, echipa cu care a ajuns până în acest punct. E dispus să urmeze în loc să conducă însă rezultatul este pe măsură. Copiii decid să lupte mai departe.

43w

Are curaj și tărie să-și exprime părerea deschis în fața juriului în ce privește modul cum a acționat Ford: ”Și-au folosit toată puterea, banii și influența toți acești ani… Aveau toate materialele necesare pentru a crea această invenție”

44w

Adaugă emoție în discurs, e asertiv cu juriul și apelează la conștiința acestuia.
”Când am intrat am avut aici o insignă de inventator pe care nu o puteați vedea.
Domnul Finley nu poate vedea insigna…
Sper ca după tot ce ați auzit și văzut, să vedeți insigna”

45w

După ce juriul îi dă câștig de cauză și i se recunosc meritele public, soția lui, care îl abandonase cu ani în urmă dar care venise la proces, îi mărturisește:
”Întotdeauna va exista o bătălie. Așa ești tu”

46w

Familia Kearns se reunește și sărbătorește recunoașterea tătălui inventator și astfel împlinește viziunea inițială a acestuia, cea a unui business de familie. Ambiția și voința lui nestrămutate câștigă.

În opinia mea Kearns rămâne un avocat al tuturor inventatorilor și un reprezentant al adevărului!

El a dovedit că munca creativilor trebuie să fie recunscută și respectată devenind o  inspirație pentru cei asemeni lui.

Sursă imagine articol: www.movieweb.com

Dacă ți-a plăcut acest articol și te-a inspirat în vreun fel împărtășește-l cu un prieten, coleg, partener 🙂

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *