Creativitatea – Subiectul Tabu
Chiar dacă auzim zilnic cuvântul creativitate el pare a ne rămâne în continuare străin. Străin în sensul în care nu îl percep ca fiind integrat în structura internă a celor...
Publicat la 26.08.2014
Cum îți definești tu creativitatea?
Creativitatea mă ajută să mă exprim, să exteriorizez stări, gânduri, idei. În sens larg, mă ajută să am o raportare personală față de ceea ce mă înconjoară.
Cum îți creezi starea de a fi creativ? Ce te inspiră? (ce vezi, ce auzi, ce mananci, ce mirosi?) sau Ce simturi iti folosesti cand esti creativ?
Nu îmi creez starea de a fi creativ. Cel mult apelez la creativitate pentru a spune ceva, pentru a mă confrunta cu ceea ce simt. Ce simțuri folosesc? Pe toate, dar cred că văzul, auz și mirosul sunt predominante.
Cum îți vin ideile?
Depinde. Cred că de cele mai multe ori pornesc de la ceea ce mă marchează. Un om, o discuție, o întâmplare, o situație, o fericire, o dezamăgire. Alteori, ideile sunt pur și simplu acolo. Trebuiesc scoase la lumină.
Care crezi ca e cel mai important lucru in procesul creativ? (de ex: sa fii relaxat, sa fii deschis, etc)
Poate, să fii cât mai adevărat cu tine însuți, să-ți asumi cât mai multe riscuri. Să nu te temi de succesul actului creativ, chiar dacă, în primă instanță, nici măcar tu nu îl înțelegi. Oamenii ar trebui să știe că eșecul în creativitate nu există.
Cum incepe procesul tau de creatie? (care e primul lucru pe care-l faci cand incepi sa creezi?)
Procesul nu e unul foarte ordonat sau lucid. O fac pur și simplu, fără prea multe pregătiri, întrebări și, pe cât posibil, fără să critic ceea ce fac.
Cum îți dai seama că ai intrat în procesul de creație?
Simți, pur și simplu. E ceva acolo care se leagă. Ești tu. Știi când începe și când se termină. Procesul e dincolo de cuvinte.
Ai vreo tehnica pe care o folosesti pentru a-ti spori creativitatea? pt a genera idei?
Da, cred că da. De obicei mă ajut de orice aspect în care cred și despre care am credința că poate spune ceva important nu numai pentru mine, ci și pentru ceilalți. Mă inspir de la artiști preferați, din filme, de peste tot. Orice mă inspiră. Culeg atât din mine, cât și din ceilalți pentru a transpune.
Este un obicei pe care-l practici zilnic si crezi ca te ajuta in procesul de creatie? (Este importanta disciplina in gandirea creativa?)
Contactul cu artele, dar și cu oamenii, mă ajută să creez, să evoluez.
Care crezi ca este cel mai mare dusman in calea creativitatii?
Frica de tine însuți, de ceea ce faci sau de ceea ce poți face și, în aceeași măsură, frica față de părerile celorlalți. „Stupiditate fără margini; te vezi prin ochii altora și viața ta devine-o clică de imagini.” – Kazi Ploae
Poti sa-mi dai un exemplu de om pe care-l apreciezi pentru creativitatea lui si sa-mi spui ce a facut?
Eu.
Spune-mi o melodie sau o carte pe care ai citit-o si te-a inspirat.
Coma – Cântă-mi povestea & Antoine De Saint Exupery – Micul Prinț
La final, avem o provocare pentru tine:
Ce crezi ca ai putea sa faci cu o scobitoare si cu un biscuite?
Dacă biscuitele ai fi tu, iar scobitoarea ai fi tot tu, s-ar putea să începi să înțelegi lucruri.
Îți mulțumesc pentru timpul oferit!