Tu cum îți folosești imaginația?

În percepția mea imaginația poate fi personificată prin însăși natura ei flexibilă, ”volatilă” și schimbătoare căreia îi place să ia mereu alte forme. Ea e prietena celui care caută să inoveze, să facă lucrurile altfel, să viseze cu ochiii deschiși, să se hrănească cu gânduri mărețe și să creeze Neașteptatul în plan real.

Imaginația e sursa de unde vin toate ideile buclucașe, toate personajele neînțelese, toate melodiile reciclate sau neauzite vreodată.  E precum o cutie în care punem tot felul de informații iar când nu suntem atenți se auto-amestecă și apoi ~erup~ din ea tot felul de idei crețe care ne șochează. Poate fi o contrifugă în care fiecare poate pune elemente, mai bune mai rele, iar la final se ivesc gânduri răzlețe, coerente, banale  sau originale. Nimeni nu știe dar toată lumea așteaptă…

Untitled-1

Imaginația e compusă din posibil + imposibil, într-un melanj cel puțin ciudat. Este imaginea pe care omul alege să o aibă despre propria persoană sau despre lume.

În lumea imaginației un elefant poate intra într-un buzunar, la fel cum o furnică poate conduce un avion Boeing. Un castel de nisip poate fi la fel de întins precum Zidul chinezesc și poate exista un râu care trece prin toate țările pământului. În imaginație este loc pentru orice și pentru toată lumea. Depinde de fiecare din noi ce poate vedea în propria imagine plăsmuită.

Când ne lăsăm imaginația să zburde ne deschidem mintea și jonglăm cu realitatea dincolo de ce este. Tot ceea ce ne imaginăm este adevărat pentru minte indiferent cât de nebunesc ar părea. Nu există ceva imposibil pentru imaginație. Ce mi se pare  fascinant e faptul că imaginația nu există fizic în mintea noastră.

One-Way-800px

Imaginația e de gașcă și ne oferă o plajă de opțiuni și posibilități. Mulți antreprenori și-au imaginat prima dată cum ar putea să facă lucrurile altfel apoi au trecut la treabă și au reușit. Chiar dacă au început de la resursele pe care le aveau deja,  au trecut printr-un proces nebunesc de imaginație și nu s-au mai limitat doar la resursele disponibile. Au visat, au visat și iar au visat și au mers dincolo de prezent. Acest tip de gândire le-a adus în final succesul celor care au perseverat în împlinirea ideilor.

                                  Lego          microsoft

                                    Disney_logo            GOOGLELOGO_1

Imaginația poartă și un rol de colac de salvare în viața noastră. Când avem dificultăți mintea noastră e-n stare să genereze tot felul de idei, pe care dacă reușim să le punem în aplicare, ne pot salva din contextul problematic. Putem chiar schimba lumea dacă imaginația noastră crează o viziune suficient de puternică încât să fie urmată de lumea din jur. Este de admirat să gândim soluții creative în situații limită decât să fugim de probleme, spunea Neville Goddard.

Tot cu imaginația putem să creăm astăzi inovațiile de mâine. Imaginația ne ajută să vedem altfel lucrurile din jur și să ne reîmprospătăm constant gândirea. Când începem să ne folosim cu adevărat imaginația, privim obiectele banale dintr-o altă perspectivă, modificăm tipare și obținem rezultate neașteptate. Liderii creativi ai zilelor noastre sunt conștienți de valoarea propriei imaginații, de aceea ei și-o provoacă frecvent și mai apoi acționează în direcția îndeplinirii unei viziuni originale.

Cu imaginația creăm conexiuni între lucruri, obiecte sau lumi. Tot ea facilitează relațiile și similaritățile dintre idei. Îți dai seama că ai  început să-ți folosești imaginația atunci când ajungi să te joci cu elemente diferite, care aparent nu au de-a face unele cu altele dar care nasc lucruri minunate.

Click pe logo-ul Sony dacă vrei să asculți povestea pe scurt a radioului walkman

index

Prin imaginație putem să spargem peretele dintre adevăr și ficțiune, să ne jucăm cu realitatea în funcție de nevoile și dorințele personale. În workshop-ul REframe avem ocazia de fiecare dată când ne întâlnim să ne punem la treabă imaginația prin jocuri și exerciții creative. Industria cinematografică este un alt exemplu, de ce se poate produce în 90 de minute, cum se pot întâlni fantezia cu realitatea. Filmele sunt atât de diferite iar lumile pe care aceastea le propun sunt absolut nebunești. Așadar, imaginația devine și mai valoroasă când capătă un corp. Mac Barnett, autor de cărți pentru copii face referire la imaginație ca la acel moment ”când ficțiunea colonizează lumea”.

Fantasy 2

Imaginația e direct conectată cu nivelul nostru de interpretare. Modul cum analizăm ce-i în jur ne poate conduce spre o  intrepretare inovativă uneori chiar revoluționară.

Imaginația e generoasă fiindcă ne oferă acele imagini mentale, zise și idei, cărora le dăm glas, le dezvoltăm sau le înăbușim în ”fașă” și nu apucă să afle nimeni de ele. Descartes vedea ideile ca o exprimare a ceea ce percepem în jur.  Atunci când spunem că am avem o idee sau o viziune înseamnă că imaginația noastră muncește. În imaginație are loc o extensie a ideilor. Din imaginație pleacă orice viziune iar această viziune poate deveni realitate dacă acționăm.

Nenea

Imaginația este o fire rebelă care transpune și ne modifică  gândurile. Lucrurile, obiectele, ideile din mintea noastră trec printr-un proces de re-aranjare, re-structurare, re-asamblare, de REframe. În imaginație avem cel mai înalt nivel de control. Totuși limitele imaginației noastre ni le trasăm singuri prin convingeri, experiențe personale, anturaj, deschidere, dialog, călătorii,etc. Cu cât ne dăm voie să trăim mai autentic și mai divers cu atât vom putea avea acces la mai multe tipuri de realitate în planul imaginației.

Puzzle

Imaginația e de treabă și ne permite să avem mai multe gânduri în același timp (sincronicitate), să putem genera o grămadă de idei bune sau rele, nu contează. Chiar dacă știați sau nu, creierul nostru produce zilnic în jur de 65.000 gânduri. Unele din acele gânduri ar putea deveni geniale dacă le dăm frâu liber.

Draga noastră imaginație crează evenimentele pe care le trăim. REframe a fost la început doar în imaginația Ralucăi și a mea. Am trecut la acțiune, am creat design-ul de workshop, l-am organizat și am invitat oamenii. Din octombrie 2013 a devenit o realitate frumoasă inspirată și palpabilă. La început a fost doar o viziune iar în 29 mai 2016 organizăm workshop-ul cu numărul 17.

”Imagination is the working stuff for creativity” – Gregg Fraley

Neville Goddard, propagator al metafizicii spunea foarte fain că viața în sine este un act de imaginație și că realitatea pe care o percepem ca fiind obiectivă este tot un produs al imaginației. Prin puterea de-a își imagina, omul a creat tot ceea ce vedem în jur (excepție fiind natura).

În viziunea lui imaginația este conservativă (creată de memorie și simțuri) fie transformativă (când are loc proiecția unei lumi posibile, cum ar putea fi).

Ball of imagination

”Dreams are realized and not by the rich but by the imaginative”

Tot Goddard promova ”Legea” conform căreia ne putem crea realitatea fizică prin intermediul imaginației. Odată ce învățăm să dăm corp mental unei imaginii e poate deveni și realitate. Secretul creației stă tocmai în secretul de-a ne imagina.

Faptul că ne-am putut imagina ne-a adus departe de-alungul istoriei. Singura limită care ne-a stopat în a face și mai mult a fost chiar nefolosirea imaginației la adevăratul ei potențial. Imaginația e printre puținele resurse inepuizabile iar dacă este conștientizată poate crea averi celor care o folosesc cu inteligență.

Infinit

O altă perspectivă interesantă asupra imaginației am descoperit-o la Napoleon Hill (autor american de succes). Nu departe de viziunea lui Goddard, el separă imaginația sintetică de cea creativă. Imaginația sintetică face apel la concepte și idei deja întâlnite pe care le combină, le rearanjează având ca materie primă expriența, educația și spiritul de observare. Imaginația creativă e văzută ca și inspirație, conectată la inteligența infinită și este generată de minți conștiente cu o vibrație înaltă, dominate de dorințe puternice, ieșite din comun. Se spune că marii inovatori, geniile și-ar fi dezvoltat și folosit acest tip de imaginație creativă.

În momentul când ne lăsăm purtați de imaginație și credem cu tărie în ceva, precum un copil, nu e nevoie să ne mai facem griji că nu ne vom îndeplini scopul. Viața ne va ajuta să facem pașii potriviți  ca ceea ce e-n imaginația noastră să devină într-o zi realitate. Cu cât lăsăm deoparte controlul cu atât lucrurile minunate vor apărea în viața noastră fără să ne strofocăm noi să le generăm.

 

Câteva definiții ale imaginației care mi-au plăcut și care vreau să le ai și tu:

  • Capacitatea noastră de-a crea reprezentări și stări ale minții fără să fim implicați în adevărul lor. *

  • O fântâna a creativității care din fericire ne aparține, o deținem. – autor necunoscut

  • Un cadou neprețuit căruia omul nu-i acordă suficientă atenție  – Neville Goddard

  • Un atelier unde sunt concepute toate planurile create de om – Napoleon Hill

În final te încurajez să îți folosești zilnic imaginația și să începi să-ți creezi lumea pe care ți-o dorești pentru a fi împlinit!

 

Surse imagini:

www.freepik.com

www.openclipart.org

https://wall.alphacoders.com

www.udiscovermusic.com

http://www.flaticon.com

* https://curiosity.com/paths/what-is-imagination-philosophy-tube-philosophy-tube/?ref=mptv#what-is-imagination-philosophy-tube-philosophy-tube

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *