Pasnicul REframer: Nelson Mandela, de la prizonier la lider mondial

Date esentiale despre Nelson Mandela:

 • revolutionar sud-african care a militat impotriva sistemului apartheid 
 • primul presedinte de culoare al Africii de Sud (1994-1999) ales prin vot democratic
 • descendent al unui sef de trib, crescut sa conduca, educat sa respecte si sa-si asume responsibiliteatea pentru propriile actiuni, fiindu-i permis inca din copilarie sa ia parte la sedintele consiliului
 • studiaza dreptul (singurul student african de culoare, intampinand rasism inca din 1941)
 • implicat in activitatile ANC de-a rasturna guvernul condus exclusiv de albi, care au instaurat apartheid (segregare rasiala care privilegia albii).
 • promoveaza si se implica direct in actiuni de boicotare si greve, urmand calea non-violenta de rezistenta inspirat de Mahatma Gandhi
 • are un mare impact asupra audientelor largi (10.000+)
 • arestat si internat in inchisoarea Marshall Square
 • in 1953 deschide propria firma de avocatura, singura din tara care se ocupa de cazuri ce privesc abuzul violent al politiei asupra populatiei de culoare.
 • arestat din nou in 1956 si acuzat de intalta tradare a statului.
 • isi arde pasaportul in semn de solidaritate cu cei 69 de protestatari neinarmati, ucisi in masacrul din Sharpeville(masacru ce includea copii si femei)
 • co-fondeaza  Umkhonto we Sizwe („Lancea Neamului”, pe scurt MK) inspirat de Fidel Castro, bombardand baze militare, centrale electrice, retele de telefonie, transport, toate pe timp de noapte pentru a evita uciderea civililor.
 • condamnat la 5 ani de inchisoare. la finalul procesului sustinatorii lui canta in sala de judecata: „Nkosi Sikelel iAfrika„(Domnul sa binecuvinteze Africa).
 • refuza sa se apere pentru ca aceasta ar legitima acuzatiile statului
 • foloseste contextul procesului pentru a-si manifesta cauza politica: la inceputul procedurii de aparare Mandela ofera un dscurs de trei ore intitulat „Sunt gata sa mor” (I Am Prepared to Die) – Asculta aici o secventa audio din inregistrarea originala
 • 1964, Mandela si doi alti doi acuzati, membri ANC sunt gasiti vinovati si condamnati la inchisoare pe viata pe insula Robben
 • la varsta de 71 de ani este numit lider ANC
 • in 1993 primeste Premiul Nobel pentru Pace pentru intreaga lui activitate lui pasnica dedicata eradicarii apartheid-ului
 • ales ca presedinte la varsta de 75 de ani
 • 1999 – se retrage din pozitia de presedinte insa isi continua misiunea colaborand cu organizatii legate de drepturile omului

Contextul:

„Aici nu mai sunteti in Johannesburg sau in Pretoria. Sunteti pe insula pe care nu o sa o parasiti vreodata. Nu o sa mai atingeti vreo femeie sau vreun copil vreodata. O sa muriti aici. Daca aveti plangeri, pacat. Nimanui de aici nu-i pasa. Nimeni din universul acesta nu o sa stie. Pacat ca nu v-au spanzurat. O sa ma asigur ca va veti dori sa o fi facut.” – comandantul inchisorii de pe insula Robben.

Cum alege Mandela sa faca REframe acestui context care-l primeste cu o asa intampinare „dulce”:

Primul lucru pe care-l face cand isi vizualizeaza celula striga „Amandla” care inseamna PUTERE. Este o mantra pentru el si pentru ceilalti detinuti care-l pot auzi.

Isi pastreaza conditia fizica, face exercitii zilnic pentru a-si putea pastra coropul in parametrii normali

Constient de noua lui pozitie, se adapteaza la noua situatie construindu-si o strategie inteleapta bazata pe rabdare.

Rememoreaza momente frumoase traite alaturi de familia lui, pastrandu-si emotii pozitive in suflet.

Isi imagineaza ce-ar fi putut sa-i scrie sotia lui in scrisoarea pe care o primeste de la acesta, scrisoare ciopartita de angajatii inchisorii

Amandla! Repeta gestul puterii in timp ce munceste in conditii ostile pentru a-i imbarbata pe prietenii sai si pe ceilalti detinuti. Isi alimenteaza constant forta interioara.

Isi pastreaza demnitiatea chiar in conditii inumane.

„Ce drept au sa ne insulte?” – Mandela vorbind cu comandantul despre comportamentul injositor si degradant al paznicilor inchisorii.

Are perseverenta in ceea ce-si doreste sa obtina (chiar daca e vorba de lucruri mici) chiar daca stie ca va lua timp.

Urmatoarele secvente ilustreaza foarte bine procesul: de la momentul de cand isi exprima nemultumirea si isi seteaza intentia impartasindu-o cu ceilalti detinuti, la insistenta demna in fata comandantului la obtinerea pantalonilor lunigi pentru toti detinuti

Are o strategie pe termen lung. Castiga putere putin cate putin.

(„Incepem cu ceva mic”)

Nu se opreste din a le scrie scrisori celor dragi pentru ca acest proces il tine conectat la ceva drag, ii pastreaza gandurile pozitive si-l detaseaza de cei patru pereti ai inchisorii.

Isi asuma sacrificiul pe care trebuie sa-l faca pentru convingerile si actiunile sale si pentru a obtine ce-si doreste cel mai mult: terminarea apartheid-ului si cucerirea libertatii celor de culoare.

Sufera in tacere cand primeste telegrama in care ii este cumunicat ca Thembi, fiul sau si-a pierdut viata intr-un accident de motocicleta.

Isi concentreaza atentia pe gradinarit, cultivandu-si calmul mental, detasarea de lumea de afara

Isi recapata forta si se imbarbateaza pentru a conduce din inchisoare

„Impreuna suntem puternci” – cuvintele adresate tinerilor protestatari care-l viziteaza la inchisoare si care inca nu au ars etapele pe care el le-a trait cand era tanar.

Schimba perspectiva si strategia de-a „lupta” impotriva dominatiei albe. („Asa incepe”) – Aceste cuvinte sunt chintesenta reformularii lui mentale

Isi calibreaza punctul de vedere, militand pentru un stil de conducere bazat pe pace si reconciliere („Libertatea mea si a voastra nu trebuie separate”) – Cuvintele preluate de fiica lui intr-un discurs public.

Increzator in momentul cand trebuie sa discute si sa ia decizii politice in prezenta gardienilor. („Trebuie sa vorbesc politica. Presedintele asteapta un raspuns.”

Isi doreste libertatea si critica verde-n fata teroarea traita de conducerea oamenilor albi care sunt la puterea Africii de Sud. („Am vazut ce-a facut frica din poporul asta”).

Isi educa familia pentru a respecta oamenii, indiferent de culoarea pielii. („Deci faceti asta din cauza culorii pielii?”) – Vorbind cu unul din membrii femiliei sale.

El este schimbarea pe care si-o doreste la cei din jur urmand cu fidelitate vorbele lui Mahatma Gandhi.

„Asta e ceea ce ne fac ei noua. Noi trebuie sa fim mai buni” – Nelson educandu-si familia.

Isi pastreaza deminitatea chiar si dupa ce afla ca urmeaza sa fie eliberat. .”Nu vreau sa fiti langa mine in acel moment” – Nu-si doreste decat libertatea, pe care nu vrea sa vada asociata unui act de generozitate din partea guvernului. Stie ca i se cuvine si ca aceasta e de fapt doar dreptatea.

Aduce inapoi puterea oamenilor de culoare. Gestul pumnului strans simbolizeaza puterea natiei si incurajeaza oamenii sa continue sa creada in telul lor ultim.

Cum impacteaza o lume intreaga modul lui de raportare, de-a face REframe la conditiile dure pe care le traieste. De la personalul inchisorii la tari intregi:

Comandantul inchisorii este printre primii care recunosc valoarea umana si taria de caracter ale lui Nelson, dincolo de cuvintele ironice si zeflemitoare.

Gardienii devin umani si ii permit unuia dintre prietenii lui sa-l viziteze in celula chiar dupa vestea ca unul dintre membrii familiei lui a murit. Un gest de suport care conteaza foarte mult pentru Nelson.

Lumea din Africa si din strainatate organizeaza proteste masive stradale in care sustine eliberarea lui Mandela.

Este transferat dupa 18 ani in alta inchisoare.

Primeste propuneri de eliberare conditionata pe care le refuza.

Ii este permis sa-si atinga nevasta.

Este mutat intr-o vila privata (un altfel de inchisoare, mai relaxata dar tot monitorizata indeaproape)

Eliberat neconditionat

Conduce fara violenta cu reconciliere („I-am iertat”)

Este un exemplu pentru oamenii care-l urmeaza.

Votat ca presedinte, respectat atat de populatia de culoare cat si de albi.

N.Mandela despre el insusi si despre rolul lui (dincolo de film, secvente din discursurile lui publice, interviuri):

„Forta mea de persuasiune a fost indeajuns. Am castigat puterea ca si prizonier fara sa ocup vreo pozitie”

„Va salut in numele pacii si a libertatii ce se ni se cuvine tuturor”

„Ma aflu in fata voastra nu in calitate de profet ci in pozitia de servitor umil al vostru”

„A fost responsabilitatea mea ca si om care conduce majoritar sa vindec ranile trecutului”

„Ma aflu inca in viata multumita oamenilor care mi-au oferit iubire si m-au sustinut”

Altii vorbind despre Nelson Mandela:

“Mostenirea oferita generatiilor viitoare este una a sperantei, bunatatii si a egalitatii. Desi a fost prizonier, torturat atunci cand a fost eliberat nu a fost un om amar… Cand ai iti manifesti amarul esuezi in a conduce pe altii. (Jackson Mthembu – ANC)

„Este un bun exemplu al luptei pentru libertate cu curaj insa si pentru spiritul lui de reconciliere si pace.” (Manuel Barroso – Presedinte UE)

„A fost un om bun care a schimbat lumea si modul cum o vedem” (Joe Biden – Vice President of the USA)

„El avea doua limbaje – cea istorica inradacinata in trecutul lui tribal si cea a legii. El a adus aceste doua limbaje la un loc intrunul singur, cel al dreptului uman” – (Yvette Christianse – Prof Universitatea Fordham )

Acest articol este inspirat si bazat pe urmatoarele resurse online

Filmul Long Walk to Freedom : https://filmehd.se/mandela-long-walk-to-freedom-2013-filme-online.html

Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Nelson_Mandela

Filme documentare:

Multumiri speciale: Fratelui meu care mi-a recomandat acest film acum cativa ani.

Daca acest articol ti-a adus o noua perspectiva sau te-a inspirat am rugamintea sa il trimiti si altor persoane din randul prietenilor, cunostintelor tale. Voi fi recunoscator sa stiu ca ajunge la cat mai multe minti!

Daca iti doresti sa citesti alte articole despre alti lideri creativi o poti face accesand acest link

Daca iti doresti sa explorezi modul cum facem REframe, sa-ti schimbi perspectiva, sa gasesti idei si solutii te invit sa citesti pagina conceptului, sa citesti testimonialele participantilor REframe si sa consulti paginile de Privat si Business in functie de activitatea si de nevoile tale actuale.

Iti doresc o zi cu pace!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *