REframe online – Mihai Andrei (London Video Stories)
Îi mulțumesc lui Mihai pentru că s-a jucat cu problemele folosind instrumentele REframe. Au fost câteva ore pline de idei, revelații și soluții pentru provocările pe care le are adesea...
„Aici nu mai sunteti in Johannesburg sau in Pretoria. Sunteti pe insula pe care nu o sa o parasiti vreodata. Nu o sa mai atingeti vreo femeie sau vreun copil vreodata. O sa muriti aici. Daca aveti plangeri, pacat. Nimanui de aici nu-i pasa. Nimeni din universul acesta nu o sa stie. Pacat ca nu v-au spanzurat. O sa ma asigur ca va veti dori sa o fi facut.” – comandantul inchisorii de pe insula Robben.
Primul lucru pe care-l face cand isi vizualizeaza celula striga „Amandla” care inseamna PUTERE. Este o mantra pentru el si pentru ceilalti detinuti care-l pot auzi.
Isi pastreaza conditia fizica, face exercitii zilnic pentru a-si putea pastra coropul in parametrii normali
Constient de noua lui pozitie, se adapteaza la noua situatie construindu-si o strategie inteleapta bazata pe rabdare.
Rememoreaza momente frumoase traite alaturi de familia lui, pastrandu-si emotii pozitive in suflet.
Isi imagineaza ce-ar fi putut sa-i scrie sotia lui in scrisoarea pe care o primeste de la acesta, scrisoare ciopartita de angajatii inchisorii
Amandla! Repeta gestul puterii in timp ce munceste in conditii ostile pentru a-i imbarbata pe prietenii sai si pe ceilalti detinuti. Isi alimenteaza constant forta interioara.
Isi pastreaza demnitiatea chiar in conditii inumane.
„Ce drept au sa ne insulte?” – Mandela vorbind cu comandantul despre comportamentul injositor si degradant al paznicilor inchisorii.
Are perseverenta in ceea ce-si doreste sa obtina (chiar daca e vorba de lucruri mici) chiar daca stie ca va lua timp.
Urmatoarele secvente ilustreaza foarte bine procesul: de la momentul de cand isi exprima nemultumirea si isi seteaza intentia impartasindu-o cu ceilalti detinuti, la insistenta demna in fata comandantului la obtinerea pantalonilor lunigi pentru toti detinuti
Are o strategie pe termen lung. Castiga putere putin cate putin.
(„Incepem cu ceva mic”)
Nu se opreste din a le scrie scrisori celor dragi pentru ca acest proces il tine conectat la ceva drag, ii pastreaza gandurile pozitive si-l detaseaza de cei patru pereti ai inchisorii.
Isi asuma sacrificiul pe care trebuie sa-l faca pentru convingerile si actiunile sale si pentru a obtine ce-si doreste cel mai mult: terminarea apartheid-ului si cucerirea libertatii celor de culoare.
Sufera in tacere cand primeste telegrama in care ii este cumunicat ca Thembi, fiul sau si-a pierdut viata intr-un accident de motocicleta.
Isi concentreaza atentia pe gradinarit, cultivandu-si calmul mental, detasarea de lumea de afara
Isi recapata forta si se imbarbateaza pentru a conduce din inchisoare
„Impreuna suntem puternci” – cuvintele adresate tinerilor protestatari care-l viziteaza la inchisoare si care inca nu au ars etapele pe care el le-a trait cand era tanar.
Schimba perspectiva si strategia de-a „lupta” impotriva dominatiei albe. („Asa incepe”) – Aceste cuvinte sunt chintesenta reformularii lui mentale
Isi calibreaza punctul de vedere, militand pentru un stil de conducere bazat pe pace si reconciliere („Libertatea mea si a voastra nu trebuie separate”) – Cuvintele preluate de fiica lui intr-un discurs public.
Increzator in momentul cand trebuie sa discute si sa ia decizii politice in prezenta gardienilor. („Trebuie sa vorbesc politica. Presedintele asteapta un raspuns.”
Isi doreste libertatea si critica verde-n fata teroarea traita de conducerea oamenilor albi care sunt la puterea Africii de Sud. („Am vazut ce-a facut frica din poporul asta”).
Isi educa familia pentru a respecta oamenii, indiferent de culoarea pielii. („Deci faceti asta din cauza culorii pielii?”) – Vorbind cu unul din membrii femiliei sale.
El este schimbarea pe care si-o doreste la cei din jur urmand cu fidelitate vorbele lui Mahatma Gandhi.
„Asta e ceea ce ne fac ei noua. Noi trebuie sa fim mai buni” – Nelson educandu-si familia.
Isi pastreaza deminitatea chiar si dupa ce afla ca urmeaza sa fie eliberat. .”Nu vreau sa fiti langa mine in acel moment” – Nu-si doreste decat libertatea, pe care nu vrea sa vada asociata unui act de generozitate din partea guvernului. Stie ca i se cuvine si ca aceasta e de fapt doar dreptatea.
Aduce inapoi puterea oamenilor de culoare. Gestul pumnului strans simbolizeaza puterea natiei si incurajeaza oamenii sa continue sa creada in telul lor ultim.
Comandantul inchisorii este printre primii care recunosc valoarea umana si taria de caracter ale lui Nelson, dincolo de cuvintele ironice si zeflemitoare.
Gardienii devin umani si ii permit unuia dintre prietenii lui sa-l viziteze in celula chiar dupa vestea ca unul dintre membrii familiei lui a murit. Un gest de suport care conteaza foarte mult pentru Nelson.
Lumea din Africa si din strainatate organizeaza proteste masive stradale in care sustine eliberarea lui Mandela.
Este transferat dupa 18 ani in alta inchisoare.
Primeste propuneri de eliberare conditionata pe care le refuza.
Ii este permis sa-si atinga nevasta.
Este mutat intr-o vila privata (un altfel de inchisoare, mai relaxata dar tot monitorizata indeaproape)
Eliberat neconditionat
Conduce fara violenta cu reconciliere („I-am iertat”)
Este un exemplu pentru oamenii care-l urmeaza.
Votat ca presedinte, respectat atat de populatia de culoare cat si de albi.
„Forta mea de persuasiune a fost indeajuns. Am castigat puterea ca si prizonier fara sa ocup vreo pozitie”
„Va salut in numele pacii si a libertatii ce se ni se cuvine tuturor”
„Ma aflu in fata voastra nu in calitate de profet ci in pozitia de servitor umil al vostru”
„A fost responsabilitatea mea ca si om care conduce majoritar sa vindec ranile trecutului”
„Ma aflu inca in viata multumita oamenilor care mi-au oferit iubire si m-au sustinut”
“Mostenirea oferita generatiilor viitoare este una a sperantei, bunatatii si a egalitatii. Desi a fost prizonier, torturat atunci cand a fost eliberat nu a fost un om amar… Cand ai iti manifesti amarul esuezi in a conduce pe altii. (Jackson Mthembu – ANC)
„Este un bun exemplu al luptei pentru libertate cu curaj insa si pentru spiritul lui de reconciliere si pace.” (Manuel Barroso – Presedinte UE)
„A fost un om bun care a schimbat lumea si modul cum o vedem” (Joe Biden – Vice President of the USA)
„El avea doua limbaje – cea istorica inradacinata in trecutul lui tribal si cea a legii. El a adus aceste doua limbaje la un loc intrunul singur, cel al dreptului uman” – (Yvette Christianse – Prof Universitatea Fordham )
Acest articol este inspirat si bazat pe urmatoarele resurse online
Filmul Long Walk to Freedom : https://filmehd.se/mandela-long-walk-to-freedom-2013-filme-online.html
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Nelson_Mandela
Filme documentare:
Multumiri speciale: Fratelui meu care mi-a recomandat acest film acum cativa ani.
Daca acest articol ti-a adus o noua perspectiva sau te-a inspirat am rugamintea sa il trimiti si altor persoane din randul prietenilor, cunostintelor tale. Voi fi recunoscator sa stiu ca ajunge la cat mai multe minti!
Daca iti doresti sa citesti alte articole despre alti lideri creativi o poti face accesand acest link
Daca iti doresti sa explorezi modul cum facem REframe, sa-ti schimbi perspectiva, sa gasesti idei si solutii te invit sa citesti pagina conceptului, sa citesti testimonialele participantilor REframe si sa consulti paginile de Privat si Business in functie de activitatea si de nevoile tale actuale.
Iti doresc o zi cu pace!