Schimbă-ți perspectiva ca să găsești mai multe soluții

“The real act of discovery consists not in finding new lands but in seeing with new eyes.”

(”Adevăratul act de descoperire nu constă în găsirea de teritorii noi cât în a le privi pe cele existente cu alți ochi”)

Marcel Proust

În 3 aprilie avem un eveniment în premieră: workshop-ul REframe – recadrare în acțiune (află detalii)

 

În momentul când alegi să schimbi perspectiva, te uiți dintr-un alt unghi la lucruri sau oameni și le descoperi aspecte pe care nu le cunoșteai sau ți-au scăpat până acum.
Dacă le privești dintr-o altă poziție, mintea ta începe să se raporteze diferit  și reușești să găsești mai ușor și soluții. Uneori când îți schimbi perspectiva, îți schimbi gândurile și acțiunile care te conduc la rezultate dferite.
Persoanele care aleg să schimbe perspectiva sunt în căutarea soluțiilor care să-i ajute să se adapteze la mediul din jur sau să adapteze mediul din jur la lumea lor. Gândește-te la inventatorii pe care i-am studiat la școală sau acele minți creative care trăiesc printre noi și de care auzi din când în cand pe Facebook sau la știri. Schimbarea de perspectivă ține și de o curiozitate nativă sau cultivată și modul cum ne intrebam pe noi inșine, cum chestionăm ceea ce este in jur.
O perspectivă nouă poți avea când schimbi contextul. În momentul când ajungi într-un loc diferit și întâlnești oameni diferiți, mentalitatea, cultura și organizarea socială cu care ai contact te fac să conștientizezi și mai bine cine ești și cine ce ai putea deveni printr-o altă prismă. Cea mai familiară situație e atunci când vizitezi o țară străină și lucrurile, cuvintele sau gesturile despre care crezi că ai o cunoaștere au alte forme și alt sens. Vezi că un lucru este folosit în moduri diferite și ai impresia că parcă nu mai este același lucru. Ți s-a intamplat vreodată? Mie da. Ei, în acea situație are loc un switch(schimbare) de perspectivă. Cel mai bine îți dai seama când te întorci în locul de origine. De obicei oamenii din țara pe care ai vizitat-o gândesc și crează obiecte în stilul țării respective, cu mindset-ul cultural specific iar o parte din ei caută să  experimenteze și să facă lucrurile altfel. În concluzie, schimbarea de perspectivă poate fi stimulată și prin expunerea la ceea ce e diferit față de noi, prin diferențele pe care le percepem și le considerăm interesante.
Atunci când îți schimbi perspectiva, descoperi ceva nou și ești plin de entuziasm. În acest proces se întamplă ca ideile și răspunsurile tale să-i ia uneori prin suprindere pe cei din jur, poate chiar să-i șocheze așa că așteaptă-te ca nu toată lumea să înțeleagă și să accepte această nouă perspectivă a ta. E bine să ai tărie d caracter și să-ți susții poziția chiar dacă știu că pentru tine e foarte importantă nevoia de-a fi acceptat de către cei din jur.  Îmi place foarte mult expresia lui Gandhi care a fost pentru mine un adevărat lider. El spune că oamenii mai întăi te ignoră, râd de tine, se luptă cu tine și apoi tu învingi.
Un exemplu pe care ți-l pot da este proiectul LEFT-HANDED & Creative, care a pornit de la o altă perspectivă pe care am dat-o asupra stangâcilor din toată lumea. În loc să ne plângem ce grea e viața noastră într-o lume de dreptaci, cum ne-au dat profesorii  peste mână să scriem cu mâna ”potrivită” am ales să pun în lumină faptul că suntem puțini, unici și că suntem creativi. Proiectul a avut tot felul de reacții încă din prima săptămână. Puteam să-l oprim dacă țineam cont de puținele păreri contra. E bine de știut că orice ai alege să faci oricum există cineva căruia nu-i va plăcea așa că nu încerca să fii pe placul tuturor.
A te plasa într-o perspectivă nouă înseamna și a genera oportunități de dezvoltare pentru tine și pentru ceilalți, posibilități  care poate nu au mai fost întâlnite înainte. Dacă tu vezi altfel vei atrage oameni care înțeleg viziunea ta și te urmează. Împreună puteți crea lucruri minunate, mai importante decât interesul personal.
Când explorezi perspective noi îți oferi acces la o cunoaștere mai profundă asupra unor subiecte. Leonardo da Vinci, artist și inventator este adeptul cunoașterii prin explorarea cât mai multor fațete ale unui obiect / fenomen.
A căuta și a găsi perspective e tot o formă de gândire creativă, de-a merge dincolo de niște standarde și convenții descoperite înainte și de-a aduce  mai multă valoare în lume. Daca lucrurile ar fi fost facute la fel de când s-au născut Pamântul și omul probabil nu am mai fi evoluat. Capacitatea de-a schimba perspectiva ne-a ajutat să creștem personal și sa aducem civilizația la alt nivel. Latura pozitivă a schimbării de perspectivă este că poți prin gândirea, voința și mod tău de a fi să faci o schimbare în tine și poți să contribui cu talentul tău la felul cum se dezvoltă contextul tău.
Mă uit in jur la antreprenorii din România și din alte țări, la business-urile creative care se nasc în locuri și condiții neașteptate și sunt efectiv fascinat de ce poate sa producă mintea umană dacă își propune să găsească rezolvări noi ale unor probleme vechi. Ideile lor admirabile și în același timp sunt rezultatul unei schimbări de perspectivă asupra domeniilor care îi pasionează. Indiferent că e vorba de tehnică, artă sau sănătate, toate sunt propuneri de cum am putea să ne uităm altfel la situațiile din lume.
O schimbare de perspectivă poate fi generată și de o frustrare puternică pe care o trăiești la un moment dat și te stimulează să găsești alternative de rezolvare a situației. Atunci mintea ta  e dispusă  să genereze răspunsuri creative pentru a putea evada cât mai repede din acel spațiu nedorit.
Un gest pe care poate-l faci aproape zilnic și are legătură cu căutarea de perspective este atunci când întrebi pe cineva, ce parere are despre X lucru sau despre cum te-ai îmbrăcat. Atunci ești deschis și dispus să aflii și o altă perspectivă. Uneori se întâmplă ca după ce întrebi să înlocuiești alegerea ta cu viziunea celuilalt fiindcă o consideri mai valoroasă și vrei să o integrezi. În acel moment  nu mai ai doar viziunea personală ci și viziunea celuilalt care te-a ajutat să vezi și să faci lucrurile altfel.

Pe lângă situațiile pe care ți le-am prezentat mai sus există și tehnici pe care le poți folosi în tot felul de situații zilnice pentru a genera perspective noi și a găsi soluții.  Dacă ești curios să aflii și să experimentezi  aceste tehnici, prin joc și exerciții, te invit la workshop-ul REframe din acest weekend (Duminică, 3 aprilie). Împreună cu Irina Stefănescu, o persoană minunată și un trainer cu experiență în sociodramă, coaching și training am pregătit o ediție specială: REframe – recadrare în acțiune.

Dacă în această perioadă prețul de înscriere poate fi o provocare pentru tine scrie-ne un mesaj pe contact@reframethinking.com și află cum poți să-ți obții locul.

 

Imagine articol: wallpaperswide.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *