Joacă-te și fii creativ
”Playfulness is at the root of creativity.” (”Zburdălnicia stă la baza creativității”) (Jo Confino) Când a fost ultima dată când te-ai jucat? Ce e joaca pentru mine E tot...
Uneori când le vorbesc oamenilor despre ce fac aud expresia ”A, eu nu sunt creativ, nu știu cum să gândesc creativ”. Sunt două aspecte diferite(chiar dacă conectate) care sunt percepute la nivel general într-un mod ușor deformat.
Apropo, ști ce anume a mai apărut odată cu Pământul și cu oamenii? Nevoile! Nevoia de-a mânca, de-a vâna, de-a avea corpul acoperit, de-a avea un loc pentru odihnă, etc. Toate aceste nevoi au fost împlinite mulțumită unor oameni care atunci forțați de împrejurări, indiferent că au vrut sau nu, și-au folosit creativatea ca să găsească soluții(chiar dacă rudimentare la acea vreme)
În timp au mai fost inventate și alte feluri de instrumente care să împlinească diferite categorii de nevoi (de supraviețuire, de apăre, de atac, de împodobire, etc)
Astfel omul și-a demonstrat că din necesitate poate naște idei și obiecte îndrăznețe așa că a continuat să creeze și când nu-l mai ”ardea” ceva.
Pe lângă faptul că și-au satisfăcut nevoile de bază, oamenii au început să creeze și alte obiecte mai puțin necesare. Nu știu dacă se gândeau neapărat la cum să inoveze dar cu siguranță îți doreau ca lucrurile să fie făcute mai bine.
Dacă vreodată ai vizitat un muzeu de istorie probabil ai putut observa ce forme și modele aveau primele variante de obiecte folosite într-o locuință și ce forme au ajuns să aibă în câțiva zeci sau sute de ani. Ideea e că și atunci când nu a mai fost necesar, omul a simțit să-și pună la treabă gândirea creativă, și a obținut lucruri minunate.
Blocajul pe care-l descopar de multe ori în discuțiile pe care le am cu oamenii este că ei cred că nu dețin acea ARTĂ de-a fi creativi și au impresia ca e un secret ascuns, că e ceva ce aparține celor Aleși. Nimic mai fals. Nu omule bun, așa cum ziceam anterior e nevoie doar de a-ți schimba perspectiva și de-a folosi o serie de tehnici care să-ti deschidă mintea, să te lase să fii așa cum ești, să ai încredere în tine și în mediu încât să te pui în starea potrivită să faci lucruri absolut deosebite.
Scepticismul e un apanaj al controlului care și el te poate sabota foarte fain dacă îi dai voie. Și eu sunt sceptic uneori la o idee sau o propunere care am impresia ca nu se potriveste cu nivelul meu de pregatire sau cu preocupările mele zilnice. De fapt cu cât am mai puțină legatură cu un domeniu cu atât pot să mă manifest liber în acea lume, să creez fără constrângeri și convingeri de tipul CUM AR TREBUI SĂ FIE X lucru.
Pentru că atunci când erai mic ți se cerea să desenezi ceva și în unele cazuri ”evaluatorilor” nu le plăcea opera ta. În timp, lucrul acesta te-a afectat și ai rămas cu impresia că tu nu ești creativ, nu ești în stare. Ba ești și ți-o poți dovedi oricând dacă te provoci și nu aștepți să fii validat de cei din jur! Creativitatea ta nu se reduce la un desen pe care l-ai făcut când erai mic și nici la 3 păreri auzite atunci. Ști asta nu?
De asemenea când erai la școală și vă cerea doamna învățătoare să creați ceva, erai în cele din urmă comparat cu alții. Tocmai prin această alăturare ajungeai să crezi că munca ta nu are nicio valoare creativă. Principiul de-a concura cu cineva, de-a fi mai bun te-a întors împotriva creativității. Cred că cei mai creativi oameni concurează cu ei înșiși și se străduiesc să se auto-depășească zilnic.
Fiindcă ai fost învățat să crezi că dacă faci parte dintr-un domeniu tehnic (nu unul artistic, asociat adesea cu creativitatea) nu ai de-a face cu creativitatea. Realitatea e că orice domeniu ți-ai alege tot vei avea nevoie la un moment dat de soluții, care îți vor implica gândirea creativă deci automat vei deveni și creativ. De ce să nu te bucuri de beneficiile creativității și să le aplici în domeniul tău?
Frica de-a greși, care se întipărește în emoțiile noastre de când suntem mici. Adesea asociem greșeala cu pedeapsa, de aceea apare automat teama de-a nu face ceva care să fie în dezacord cu perfecțiunea(perfecțiunea cui, perfecțiune a ce?). Ca să stai liniștit, în creativitate nu ai cum să greșești pentru că nu există reguli și standarde de calitate. Creativitatea nu e un scop ci un proces care te poate ajuta să ajungi la soluții.
Te fixezi prea mult într-un singur mod de-a vedea lucrurile(cumva te înțeleg pentru că și eu am fost învățat la fel că 1+1=2 și atât!) și creză că e cel mai bun fel de-a privi o situație. De multe ori mintea noastră operează cu ”materia primă” pe care i-o dăm. Chiar dacă îți e confortabil un mod de-a face lucrurile, pentru că deja ai experiența reușitei anterioare, e bine să știi nu va fi valabilă la nesfârșit. Cu cât îți lărgești viziunea și explorezi și alte puncte de vedere cu atât îți vei da seama că se poate să gândești creativ și să găsești soluții.
Pentru că dacă ai fi creativ ar presupune să te descoperi în complexitatea ta și asta te sperie. Faptul că ți-ai putea regăsi piesele unui puzzle interior mai vechi te încântă și te îngrijorează în același timp. În fața acestui necunoscut care ți se arată dintr-o dată nu ști ce să faci, cum să-l controlezi, cum să-l organizezi și te neliniștește. Frica de tine te aduce în punctul în care mai bine trăiești cu ideea că nu aivreun talent. Păi nu e mai simplu și mai ușor? Nu, nu e mai simplu nici mai ușor știind că poți fi mai mult decât ești în acest moment.
Când gândești creativ faci conexiunile potrivite, (te) explorezi pentru a găsii soluțiile care ți se potrivesc ȚIE (nu vecinului, nu mie).
Un gânditor creativ își accesează prima dată resursele lui interioare(destul de bogate) apoi face apel la ce este în jur. Unele minți creative pornesc procesul invers, dinspre exterior spre interior. Nu e greșit nici așa atâta timp cât în cele din urmă se simte amprenta ta personală.
A gândi creativ înseamnă să ai capacitatea să vezi dintr-o altă perspectivă ce te înconjoară, să te uiți prin lentile diferite la situații, oameni sau obiecte și să ai concluzii care îți dezvoltă viziunea inițială.
Când gândești creativ conectezi ceva ce ești sau ști deja cu ceva ce vrei să fii sau să faci în viitor.
A gândi creativ înseamnă să pui întrebările potrivite în contextul pe care-l uneori îl consideri nepotrivit.
Un gânditor creativ își concentrează mintea spre Ce-ar putea fi, spre posibilități și nu se limitează la ce este deja dat. El chestionează lumea din jur și îi amenință axiomele lumii (folosesc un termen matematic pentru că merită numit aici).
Gândirea creativă înseamnă să îți extinzi imaginația în fiecare minut și să produci gânduri și idei care să-ți fie de folos pentru a rezolva o situație.
Ilustrație articol:
Surse imagini: