Masaru Ibuka și viziunea Sony

„Creativitatea vine din a privi spre neașteptat și a păși în afara propriei experiențe”

(Masaru Ibuka, co-fondator Sony)

 

Câți dintre voi v-ați întrebat cum a apărut walkman-ul Sony și ce minte creativă a contribuit la apariția lui?

Fiind fascinat de invenții și de mințile neastâmpărate am explorat un pic povestea din spatele produselor Sony și am descoperit un om valoros, plin de ambiție, de deschidere și de dorința de-a urma căi nebătătorite. Am fost impresionat de modul lui inspirat de-a ghida compania timp de 25 de ani pe drumul inovației și a experimentării continue. Mi-a plăcut să citesc cât de entuziasmat și încrezător a fost în soarta companiei lor modeste și câtă libertate a oferit oamenilor din jur ca aceștia să-și valorifice potențialul creativ.

Așadar, azi am să vă spun despre japonezul Masaru Ibuka, co-fondator al bine-cunoscutului Sony de azi.

 

EDUCAȚIA & INSPIRAȚIA

De când era mic era curios și cu poftă să experimenteze.

În perioada studenției a fost descris ca fiind un inventator de geniu pentru că avea o intuiție imaginativă care îi oferea multă inspirație în proiectele la care lucra.

Ibuka a studiat la o universitate privată unde s-a specializat în electronică, telecomunicații și în echipamentul magnetic de înregistrat.

După finalizarea studiilor a fost implicat în cercetarea înregistrării sunetului pentru film timp de 4 ani, a lucrat pentru dezvoltarea și producerea de echipament audio pentru uz casnic și a fost membru în marina imperială japoneză din al doilea război mondial.

Viziunea lui a fost cultivată și îmbogățită de experiența celor trei ani în care a fost manager în departamentul de radio telegrafie al unei companii, mai apoi în timpul conducerii unei companii de măsurători (alți 5 ani).

Masaru Ibuka este cunoscut pentru poziția de co-fondator și președinte al companiei Sony timp de 25 de ani.

VIZIUNEA

Cei care l-au cunoscut spun că a fost o persoană de o cu totul altă dimensiune. În mijlocul unei Japonii dezolante, post război el a pus bazele unei companii ambițioase și a făcut eforturi mari ca aceasta să-și realizeze scopul.

Chiar dacă nu avea spirit antreprenorial și nici prea multe abilități de management, avea un dar de-a atrage oamenii și colaboratorii potriviți, aceia cu imaginație și talent.

Alături de Akio Morita a înfințat în 1946 Tokyo Tsushin Kogyo K.K. (Tokyo Telecommunications Engineering Corporation), ce avea să devină mai târziu gigantul Sony Corporation.

dzxyydesqry760zz8ds6

MOTIVAȚIA & FILOSOFIA

Ce mi-a atras atenția a fost modul cum Ibuka a gândit și formulat motivația și strategia Sony încă de la începuturi:

”Motivul primoridial pentru care am înfințat această companie este acela de a crea un mediu de lucru stabil unde inginerii care au o apreciere profundă, o înclinație pentru tehnologie să-și realizeze misiunea socială și să muncească pentru împlinirea sufletească.”

Dintre obiectivele declarate:

  • să stabilim o fabrică ideală care pune accentul pe spiritul de libertate și deschidere, unde inginerii cu motivație sinceră pot să-și exerseze abilitățile tehnologice la cel mai înalt nivel

  • să reconstruim Japonia și să creștem nivelul cultural național prin dinamica tehnologiei și activități de manufacturare

  • să creăm radiouri de înaltă calitate și servicii conexe potrivite pentru era care vine

Compania a fost înfințată cu un capital de doar 527$ (190.000 yeni) și număra 20 de angajați (ingineri care îl urmaseră pe Ibuka în împlinirea viziunii Sony).

”Credem că aspirațiile noastre înalte și încrederea combinate cu unitatea și know-how-ul tehnologic vor merge dincolo de orice valuri puternice, în ciuda dimensiunii mici a companiei noastre.”

”Suntem conștienți că va dura ceva timp până când munca noastră va fi recunoscută și apreciată de societate”

DEBUTUL INOVATIV

Prima idee a lui Ibuka a fost aceea de-a crea un covor electric care s-a vândut foarte bine. Pentru că nu avea termostat, el a fost foarte îngrijorat că are putea provoca incendii așa că a stopat imediat producția lui.

SONY DSC

Masaru credea că mica lui companie nu poate să facă lucrurile precum o fac companiile mari în schimb ea poate să ocupe spațiile libere de pe piața de electronice.

Întâiul succes al companiei (1949) a fost primul aparat de înregistrat audio (Type-G), idee care a i-a venit lui Ibuka după lunga experiență pe care a avut-o în laboratorul foto-chimic unde lucra înainte de-a deveni antreprenor. Pentru a realiza acest aparat el a pictat o suprafață metalică cu substanță magnetică cu ajutorul unei pensule din păr de bursuc. E bine de știut că prima lor încercare a fost numită Betamax și a fost un eșec.

mx1es9riuryjqt5sjfnn

În anii 50 Ibuka a călătorit în America unde a auzit de invenția din laboratorele Bell – tranzistorul. A prevăzut posibilitățile acestui nou dispozitiv și ce-ar putea însemna pentru piața de bunuri electronice.

DINTR-O ALTĂ PERSPECTIVĂ

În timp ce companiile americane studiau tranzistorul pentru aplicații militare, Ibuka a avut viziunea de-a-l folosi în domeniul comunicației.

În 1954 a obținut prima licență de folosire a tranzistorului din Orient. În același an, prin multă muncă a realizat primul radio receiver construit pe bază de tranzistori. Piața a apreciat foarte mult creația lui și în acest fel industria electronică a devenit conștientă de potențialul acestui element (tranzistorul)

crfv21

Marea calitatea a lui Ibuka a fost pe lângă abilitatea de-a face profit, aceea de-a privi compania din perspectiva ei culturală.

Chiar dacă câștigurile lor erau mici, el a făcut efortul de-a crea Fondul Sony pentru Educație promovând educația științifică printre elevii de ciclu primar și liceal.

În 1958 Tokyo Tsushin Kogyo devine cunoscută ca Sony Corporation.

Denumirea de Sony este inspirată de combinația dintre cuvântul latin sonus (sunet) și pseudonimul japonez Sonny, care era foarte la modă la aceea vreme.

PIONIERAT & EVOLUȚIE

Sony este printre primele companii care aplică tehnologia tranzistorului în afara domeniului militar.

Sony a produs la finalul anilor 70 pe lângă altele și Walkman-ul cu căști care a devenit un obiect nelipsit din cultura tinerilor.

Original_Sony_Walkman_TPS-L2         Sony_Walkman_WM-2

Tot Ibuka a fost responsabil de echipa care a dezvoltat televizorul pe sistem Trinitron color(1967).

800px-Trinitron

Mai târziu, împreună cu Philips, Sony a co-produs compact discuri.

announcement

Se spune despre Ibuka că e una din persoanele care au stat la baza dezvoltării industriei electronice japoneze de azi.

În 1960, 1978 și 1986 primește medalii de onoare din partea guvernului japonez, acordate de obicei pentru meritele excelente într-un anumit domeniu. A fost recunoscut și pentru meritele sale culturale în 1989, 1992. A fost președinte al asociației de cercetași din Japonia denumită Boy Scouts of Japan.

A FI DIFERIT

Poate cel mai important a fost faptul că Ibuka a condus și încurajat Japonia încât să producă propriile produse electronice în loc să aleagă calea ușoară – copierea celor din Vest. A rupt ritmul și tradiția corporatistă japoneză.

Ibuka a stat la baza filosofiei Sony, el a plantat semințele și convingerea că produsele create trebuie să aducă bucurie și să delecteze utilizatorii.

El s-a întrebat întotdeauna care e miezul creării lucrurilor și modul cum ar putea în sens larg, produsele Sony să îmbunătățească viața și cultura oamenilor.

Ibuka era foarte entuziasmat de educația din primii ani de viață și își dorea să dezvolte o generație de inventatori. A scris două cărți:  Zero sai ji („The Zero-Year Child”, 1970) și Kindergarten is Too Late (1971).

În plan personal Ibuka a fost căsătorit de două ori, a avut un fiu și două fiice.

Și-a văzut ideile devenite realitate, una câte una, remarcându-se față de marea masă de oameni care au idei dar niciodată nu le realizează.

 

Închei articolul cu câteva gânduri ale lui Masaru Ibuka care te-ar putea inspira:

Cheia către succes pentru Sony și pentru orice altceva în domeniul business, știință sau tehnologie este ca niciodată să nu-i urmezi pe ceilalți

”Pentru a dezvolta un produs de succes, trebuie să te asiguri că acesta își crează o piață proprie, nu se adaugă unei piețe deja existente.”

”Am demonstrat că poți transforma orice vis în realitate cu multă muncă, determinare și perseverența de-a nu renunța niciodată.”

 

Vizualizează un filmuleț cu istoria pe scurt a companiei Sony:

Ceea ce-i foarte fain e că abia după ce am scris acest articol am aflat că anul acesta se împlinesc 70 de ani de la înființarea Sony, așa că le doresc La mulți ani inspirați!

Vizualizează ultimele produse inovative Sony. Descoperă de unde a plecat și unde au ajuns…

https://www.youtube.com/user/sonyelectronics/videos

https://www.youtube.com/watch?v=KBxKm9thvnQ

https://www.youtube.com/watch?v=uyj1wvHMe5k

https://www.youtube.com/watch?v=2-Gm5hQKjqo

 

Pe tine ce Om te inspiră și îl consideri un lider creativ în ceea ce face?

 

 

Sursă imagini articol:

http://shield-files.wikia.com/wiki/Masaru_Ibuka

http://kotaku.com/sony-has-come-a-long-way-in-70-years-1775352105

http://www.gizmodo.com.au/2010/09/sonys-first-successful-product-the-1946-electric-cushion/

http://www.sony.net/Fun/design/history/product/1950/g_type.html

http://www.universal-radio.com/catalog/portable/crfv21.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Walkman

https://en.wikipedia.org/wiki/Trinitron

http://www.gizmodo.com.au/2012/08/the-history-of-the-compact-disc/

 

Documentare articol:

https://en.wikipedia.org/wiki/Masaru_Ibuka

http://www.independent.co.uk/news/obituaries/obituary-masaru-ibuka-1290247.html

http://ethw.org/Masaru_Ibuka?gclid=CJmjtbmQhs4CFfMW0wod3wkBRQ

http://www.pbs.org/transistor/album1/addlbios/ibuka.html

http://www.sony.net/SonyInfo/News/Press_Archive/199801/ibuka-e.html

http://www.nytimes.com/1997/12/20/business/masaru-ibuka-89-engineer-and-sony-co-founder-dies.html

http://gizmodo.com/5475940/sonys-engineer-brothers

http://www.sony.net/SonyInfo/CorporateInfo/History/prospectus.html

http://www.entrepreneur.wiki/Masaru_Ibuka

https://www.youtube.com/watch?v=ZhhpMd4PSUo

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *