REframe @ Innbox, București
REframe se pregătește de un nou workshop cu prietenii de la Innbox, cei care cred într-o lume în care oamenii aduc valoare, trăindu-și visul și împartășindu-si pasiunea. http://www.innovationbox.org/ Ne întâlnim...
Publicat la 14.10.2014
Teodora,cu ce te ocupi?
Sunt scriitoare.
Cum îți definești creativitatea?
Este omulețul invizibil pe care dacă îl hrănesc cu starea potrivită (care variază de la nostalgie copleșitoare la melancolie răvășitoare), mă servește cu idei care dau naștere la creații. Cred că există un potențial creativ în fiecare din noi, dar el nu poate da roade decât în prezența dragostei pentru frumos, artă, originalitate. Uneori, când ea este îndeajuns de mare și se umflă ca un balon colorat zburând deasupra conștiinței, se transformă în talent, ingredientul nelipsit al creativității.
Cum îți creezi starea de a fi creativ? Ce te inspiră? (ce vezi, ce auzi, ce mănânci, ce miroși?) sau ce simțuri îți activezi când ești creativ? Cum îți vin ideile?
Mai rar mă inspiră un miros sau un gust, deși fac referire adesea prin scrierile mele la cele două simțuri.
Probabil că toate la un loc, tot ceea ce trăiesc, formează un spectacol magic ce plutește undeva în univers, ca o cameră secretă destinată mie. Când îmi activez latura creatoare, camera își deschide ușile și mă invită să iau de acolo ce vreau (ideile), să îmbin piesele ca să formez un frumos puzzle. Când scriu, de multe ori îmi iau cu mine la lucru toate simțurile, prin puterea imaginației. Fiecare din ele face parte din mine, din acest tot minunat al vieții mele. Spre exemplu, o simplă referire la mirosul de scorțișoară mă face să-l simt. Dacă unul din personajele mele cade și se lovește, durerea lui devine și durerea mea.
Care crezi ca e cel mai important lucru în procesul creativ?
(de ex: să fii relaxat, să fii deschis, etc)
Răspunsul de „bun simț” care îmi vine în minte ar fi relaxarea (când ești relaxat mintea lasă loc de răspunsuri), însă cum eu sunt rareori cu adevărat relaxată și omul este o ființă paradoxală, pot spune că de multe ori mă inspiră stările profunde, chiar paroxistice, care sfidează calmul relaxării, care mă scot din zona de comfort. Asta cred că se întâmplă cu majoritatea artiștilor, de unde și ideea de geniu neînțeles, sau de spleen… Dacă aș putea să le ofer un sfat altor creatori de frumos, le-aș spune: fiți relaxați sau fiți nebuni, dar nu vă judecați.
Cum începe procesul tău de creație?
(care e primul lucru pe care-l faci când începi să creezi?)
Mă holbez la „foaia” de Word și îmi pun niște muzică pentru încurajare și atmosferă. Rareori scriu fără muzică.
Alteori disper câteva minute bune, realizând că habar n-am cu ce să umplu foaia.
Cum îți dai seama că ai intrat în procesul de creație?
Când foaia începe să se umple de litere mici și negre care formează cuvinte cu înțeles. Atunci încerc să-mi conving procesul de creație că a început.
Ai vreo tehnică pe care o folosești pentru a-ti spori creativitatea/ a genera idei?
Scriu mereu ascultând melodii care se potrivesc bine cu atmosfera din poveștile mele, cu personajele. Dacă știi filmul „Legenda lui 1900”,
acolo e o scenă în care pianistul 1900 îi spune prietenului lui cum își găsește inspirația, arătându-i gesturile distinctive ale diferiților oameni de pe vapor, pe care le traduce prin note muzicale. Cam așa fac și eu, doar că nu compun muzică.
Este un obicei pe care-l practici zilnic și crezi că te ajută in procesul de creație?
Nu zilnic, doar atunci când îmi dă târcoale inspirația. Da, mă ajută foarte mult, e o simbioză între muzică și scris.
Care crezi că este cel mai mare dușman în calea creativității?
Teama, cu numeroșii ei demoni. Teama că nu ești destul de bun, că n-o să-ți iasă așa cum vrei tu, că n-o să termini la timp sau că trebuie să te încadrezi într-un anumit tipar. Arta e atât de subiectivă, încât e ușor să te pierzi în hățișurile temerilor ăstora.
Poti să-mi dai un exemplu de om pe care-l apreciezi pentru creativitatea lui și să-mi spui ce a făcut?
Terry Border mi se pare genial. „Sculptează” personaje și povești din obiecte mici, legume, fructe, etc. E de-o inventivitate extraordinară, ca să nu mai zic originalitate. În lumea lui Terry, brioșele se sinucid băgându-și capul în cuptor și hamburgerul decorat cu cartofi prăjiți se transformă în Statuia Libertății.
Spune-mi te rog o melodie sau o carte pe care ai citit-o recent și te-a inspirat.
Max Richter – Luminous.
La final, am o provocare pentru tine:
Ce crezi ca ai putea să faci cu o piatră și un măr?
Le-aș pune pe un raft cu cărți într-o librărie ca lumea să se întrebe ce caută acolo o piatră și un măr.
Îți mulțumesc pentru timpul oferit!