Interviu: Dana Porlogea (actor)
Dana, cu ce te ocupi? Sunt actriță. Cum îți definești creativitatea? N-o pot definii dar cred ca vine de undeva de peste nori :) Cum îți creezi starea...
Publicat la 7.11.2014
De Sorina Răsteanu am auzit de curând și am fost impresionat, de inovația ei!
Sorina, spune-mi câteva cuvinte despre tine, despre ce te preocupă în plan creativ
Am 23 de ani, sunt studentă anul 2 Master Design de Produs la Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest.
În facultate am aflat de concursul internațional de design Electrolux Design Lab, care este la a 12-a ediție. Anul acesta din 1700 de proiecte trimise din toata lumea, proiectul meu Set To Mimic, se află printre cele 35 semifinaliste Cei 6 finaliști vor merge la gală în Paris, unde își vor susține proiectele in fata designerilor din juriu.
Am aflat recent de proiectul tău inovativ dedicat consumatorilor care vor să modifice gustul și mirosul mâncării. Cum ți-a venit ideea?
Ideea mi-a venit observând alimentația mea și a celor din jurul meu. Țineam la un moment dat un fel de dietă fără sucuri carbogazoase și mi-a fost foarte greu, pentru că sunt fan sucuri acidulate. În timp ce mă uitam la paharul cu apă din fața mea, mi-am întrebat prietenii cu care eram la masă, CUM AR FI să existe un pahar în care deși pui apă, să simți gustul și mirosul băuturii preferate. De aici am dezvoltat conceptul și am creat și farfuria care poate satisface și poftele alimentare, pentru ca așa cum eu sunt “dependentă” de sucuri carbogazoase dulci, alții nu pot renunța la fast food, sau dulciuri.
Ce problemă crezi că va rezolva Set To Mimic?
SET TO MIMIC este un produs ce se adresează persoanelor care nu pot să țină dietă, celor supraponderali, cu diabet, celor cu alergii alimentare și chiar celor care nu au timp sau nu știu să gătească mâncăruri elaborate. Toți aceștia își doresc să se bucure de gustul și mirosul anumitor mâncăruri și băuturi nesănătoase, iar cu ajutorul produsului meu, prin ”amăgirea” creierului, vor mânca sănătos, eliminând aditivii, zahărul, alcoolul. Vor mânca sănătos și își vor hrăni corect corpul. Când iei decizia de a mânca sau bea ceva ce este nesănătos pentru corpul tău, o faci doar pentru gust și miros, atrăgător doar pentru creier. Obiectivul proiectului este de a oferi minții această experiență, în timp ce corpul este sănătos. Una din cele mai mari probleme ce cauzează obezitatea și diabetul este dependența de fast food, un lucru ce poate fi schimbat prin implementarea lui SET TO MIMIC.
Îți aduci aminte ce întrebări ți-ai pus înainte de-a schița conceptul? Care au fost acestea?
Mi-am pus întrebari legate în mare parte de tehnologie, și mai ales dacă se poate realiza conceptul….dacă va fi complicat să stimulezi creierul și simțurile, printr-o apasare de buton. Toate astea au devenit din ce in ce mai clare dupa ce am început să mă documentez.
Ce înseamnă gândirea creativă pentru tine?
Gândirea creativa este gândirea fără limite în ceea ce privește realizarea fizică a unei idei. Constrângerile materiale, tehnologice, toate reprimă gândirea creativă
Cum crezi că poate rezolva probleme gândirea creativă și cum se aplică în domeniul tău?
Creativitatea și designul sunt strâns legate. Un designer bun este și un observator bun, mă refer la faptul că trebuie să fie atent la problemele și viața oamenilor(potențialilor clienți). Din observarea acestor probleme, apar soluțiile creative, care pot facilita munca, pot înfrumuseța spațiul în care locuim, lucrăm sau socializăm.
Folosești anumite tehnici de lucru când vrei să inovezi în domeniul tău? Ni le poți împărtăși și nouă?
Tehnici cât de cât clasice…ideea, de cele mai multe ori apare când mă aștept mai puțin sau chiar în vis, apoi o schițez, iar schița se concretizează în programe de modelare 3D.
Ne poți spune ce anume te inspiră pe tine să fii creativă?
Mă inspira formele organice, rezolvările estetice simple dar eficiente, obiectele care îți sugerează funcția prin formă. De asemenea, prietenii mei cei mai apropiați sunt tot designeri, iar competitivitatea dintre noi ne provoacă în cel mai plăcut mod.
Care crezi că este principalul dușman al creativității?
Principalul dușman al creativității este gândirea prea conservatoare, care nu lasă loc de variante, de adaptare, inovare și varietate.
Poți să-mi dai un exemplu de om pe care-l apreciezi pentru creativitatea lui? În ce domeniu inovează acesta?
Designeul meu preferat este un bulgar de care nu a auzit multă lume. Din păcate, nu este la fel de cunoscut ca Zaha Hadid sau ca Karim Rashid, care sunt de-a dreptul vedete. Se numește Jovo Bozhinovski și este genial, după părerea mea. Aduce soluții neașteptate, și totuși simple în designul birourilor pe care le propune….genul de idee atat de simplă, încat nimeni nu se gândește la ea sau nu o ia în considerare, până când o vede la altcineva…și apare intrebarea „De ce nu m-am gândit eu la asta?”.
Unde putem găsi mai multe detalii despre inovația / inovațiile tale?
Pe site-ul competiției Electrolux Design Lab se pot citi în detaliu conceptele din finala, inclusiv al meu, iar pe 12 noiembrie va avea loc finala, unde îmi voi susține conceptul, inclusiv voi detalia partea tehnică pe care se bazează.
Îi mulțumesc Sorinei pentru timpul acordat și vă invit să o încurajați în proiectele ei creative cu care ne va schimba viitorul!