Interviu: Ramona Enache (arhitect, fondator Pointer)

De curând am aflat de invenția ta, paharul Pointer dedicat iubitorilor de vin și natură pentru care te felicit! Este o idee cu totul originală!

Ramona, cu ce te ocupi?

Sunt încă studentă, la Arhitectură. Am studiat 4 ani la Universitatea de Arhitectura și Urbanism “Ion Mincu” în București, dupa care am plecat în Olanda pentru un Master în Arhitectură, la Universitatea Tehnică din Eindhoven. De 1 an și jumatate lucrez ca stagiar în Amsterdam, fiind acum la al treilea stagiu.

Cum îți definești tu creativitatea?

Hmm o întrebare destul de grea. Nu știu dacă o pot defini neapărat, dar pânî acum îmi pot da seama că este foarte situațională și bazată majoritar pe nevoi de moment, fie ale mele, fie ale altora.

De ce crezi că e utilă gândirea creativă?

De cele mai multe ori, soluțiile se găsesc chiar sub ochii noștri, dacă suntem destul de atenți. Cu cât esti mai creativ, cu atât mai mult poți rezolva probleme imediat. Poate am putea de fapt înlocui cuvântul creativitate cu ingeniozitate.

Cum îți creezi starea de a fi creativă?

Nu am o rețetă pentru asta și nu am reușit să îmi impun niciodată o astfel de stare. Au fost într-adevăr momente în timpul facultății în care trebuia să desenez, trebuia să îți vină o idee pentru proiect. Atunci mi se părea că așteptam să mă lovească vreo forță divină. Mai tarziu mi-am dat seama că singura forță care te poate lovi este experiența celorlalte proiecte făcute sau văzute, evident cu un pic de noroc creativ.

Ce te inspiră (vizual, auditiv, etc)?

Absolut orice, filme, expoziții, călătorii, concerte, sentimente și mai ales povești.

Cum ți-a venit idea paharului POINTER și ce problemă crezi că rezolvă?

În urma cu un an savuram un pahar de vin de țară, într-un parc din Amsterdam. Pentru că îmi place să beau din pahar de sticlă, luam mereu unul cu mine la picnic. Destul de ușor previzibil, paharul s-a vărsat de câteva ori pentru că nu era stabil în iarba și după o vreme mi-am dat seama că îmi trebuie un pahar care să poată fi înfipt în pământ. A doua zi încă mi s-a părut că ar fi o idee bună, așa că m-am apucat de treaba, mai în joacă, mai în serios. Așadar, POINTER a apărut pentru a-mi rezolva o problemă minora, și anume vinul vărsat în iarba sau pe plajă, precum și faptul că nu există o formulă elegantă și în același timp practică de a bea vin în aer liber.

Care crezi că e cel mai important lucru în procesul creativ? (de ex: să fii relaxat, să fii deschis, etc)

Cel puțin în cazul meu, creativitatea este stimulată de factori exteriori, nu mă consider un talent înnăscut. Cred că nu poți forța în niciun fel acest proces și că rezultatele cele mai bune vin atunci când ești complet relaxat și în permanență pregătit să absorbi cât mai mult din jurul tău.

Ai vreo tehnică pe care o folosești pentru a-ți spori creativitatea/ a genera idei?

Singura tehnică care a funcționat este brain-storming-ul cu prieteni sau colegi. Așa se nasc cele mai bune idei, când fiecare spune ce îi vine prima dată în minte și fiecare propoziție ne aduce mai departe de rezultatul dorit.

Este un obicei pe care-l practici zilnic și crezi că te ajută în procesul de creație?

Mi-am păstrat obiceiul din primii ani de studenție, urmăresc câteva bloguri și site-uri și mă bazez pe memoria vizuală în ideea că la un moment dat, voi avea nevoie de vreo informație. Pentru că majoritatea oamenilor din jurul meu fac același lucru, cred că tot la capitolul obicei intră și schimbul de informație.

Care crezi că este cel mai mare dușman în calea creativității?

Prea multa experiență??

Poti să-mi dai un exemplu de om pe care-l apreciezi pentru creativitatea lui și să-mi spui ce a făcut?

Greu de ales, dar primul care îmi vine în minte este pictorul Mark Rothko, unul dintre pionierii expresionismului abstract.

Spune-mi te rog o melodie sau o carte pe care ai citit-o recent și te-a inspirat.

Am recitit Lolita. Nu cred că m-a inspirat în niciun fel în activitatea mea creativă, în schimb am apreciat mai mult acum decat primă data calitatea narativă și tensiunea din cuvintele lui Nabokov.

La final, am o provocare pentru tine: Ce crezi că ai putea să faci cu o foaie de hârtie și un camion?

Aș conduce camionul prin bălți și noroaie și aș trece cu roata peste hârtie.

Multumesc Ramona pentru timpul acordat!

Daca va doriti sa aflati mai multe detalii despre POINTER va invit sa vizitati site-ul oficial al acestui produs minunat care a cucerit deja 11 tari de pe 3 continente diferite

http://www.tothepointer.com/

Daca ai prieteni / cunostinte creative intr-un anumit domeniu, scrie-mi un mesaj cu numele si website-ul ei/lui. Mi-ar placea foarte mult sa-l/sa o cunosc si poate sa-i propun un interviu. Pentru tine, cel care-mi propui, voi pregati o surpriza ????

Daca vrei sa-ti dezvolti gandirea creativa, sa schimbi perspective, sa iti gasesti propriile solutii si idei te invit la o sesiune REframe online  Privat / Business, in functie de dorintele tale actuale.

Ramai lucid si creativ!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *