Interviu Gyöngyi Balogh (ilustrație)

Publicat la 28.10.2014

 

Gyöngyi, cu ce te ocupi?

Lucrez ca freelance illustrator şi designer.

 

Cum îţi defineşti creativitatea?

Pentru mine creativitatea înseamnă libertate în gândire. E un mediu în care pot să-mi exprim sentimentele şi gândurile.

 

 

Cum îti creezi starea de a fi creativă? Ce te inspiră? (ce vezi, ce auzi, ce mănânci, ce miroşi?) sau ce simţuri îţi activezi când eşti creativ?

La mine cred că ajută foarte mult faptul că lucrez zilnic într-un domediu care necesită multă creativitate. Ori înveţi să găseşti „colţuri de inspiraţie”, ori adios.

 

Am observat că sunt mult mai creativă atunci când sunt relaxată; de obicei asta se întâmplă când desenez numai pentru mine, fără să mă gândesc cum îmi va ieşi următoarea schiţă sau ilustraţie. E ironic, dar atunci când obţin cele mai bune rezultate, nu lucrez cu gândul la rezultat. E procesul de creaţie cel care contează şi cel care contribuie la obţinerea unor rezultate foarte bune.

 

Cred că e foarte important că atunci când ilustrăm să avem o stare degajată.Şi să avem curajul de a  experimenta. Experimentul e libertatea absolută: în timp ce experimentăm nu există noţiunea de greşeală; de fapt „greşelile” fac parte din acest proces, îi sunt necesare.

 

Când lucrez la schiţe am nevoie de linişte.Cel mai mic lucru poate să-mi distragă atenţia şi nu mă pot concentra aşa de uşor. Când transform schiţa în ilustraţie pe calculator, îmi place să mă destind ascultând muzică (prefer ritmuri care inspiră veselie şi optimism, ele îmi întăresc cheful de muncă şi fac să treacă timpul mai repede).

 

Cum îţi vin ideile?

Ideile îmi vin lucrând, de obicei, dar orice poate să mă inspire: un film, o melodie, o fotografie, o ilustraţie, o pictură, o poezie, o plimbare pe stradă sau în parc, un vis, o amintire… Ideile îmi vin spontan.

 

Care crezi că e cel mai important lucru în procesul creativ?

(de ex: să fii relaxat, să fii deschis, etc)

Spre deosebire de alte domenii, munca unui ilustrator se bazează foarte mult pe imaginaţie. Iar imaginaţia nu poate fi supusă unor reguli; nu pot să spun „acum vreau să am imaginaţie şi să fiu inspirată, dar peste 10 minute vreau să-mi treacă”. Nu aşa funcţionează, o ştim bine cu toţii.

 

Deci tot ce îmi rămâne să fac pentru a ajuta procesul creativ este să fiu calmă, deschisă la nou. Ştiu că nu trebuie să mă gândesc la rezultatul muncii mele. Ştiu că cel mai important lucru atunci când dau viaţă unor noi creaţii e să fiu în prezent, cu creaţiile mele. Cel mai important e să-mi văd creaţiile să le văd crescând frumos, până la ultima retuşă.

 

Cum începe procesul tău de creaţie?

(care e primul lucru pe care-l faci când începi să creezi?)

Pornesc mereu cu o imagine înceţoşată a ceea ce vreau să obţin. Totul  se conturează pornind de la idei. La început e totul un amalgam de impresii, stări, trăiri.

Şi le iau pe fiecare pe rând: o schiţă simplă aici, o perspectivă diferită acolo, un personaj, apoi altul… aşa îmi fac încălzirea, aşa desluşesc ce vrea de fapt mintea mea să pună pe hârtie. Apoi totul devine mai uşor, încep să conturez schiţe de dimensiuni mai mari, adaug detaliile…

 

Cum îţi dai seama că ai intrat în procesul de creaţie?

Îmi place ceea ce fac, iar de multe ori îmi dau seama că devin atât de absorbită de ilustraţia la care lucrez încât pur şi simplu pierd noţiunea timpului. Probabil că nu îţi dai seama pe moment că s-a dat startul procesului de creaţie, e ca atunci când adormi: treptat, fără să îţi dai seama, aluneci către vise. Numai că eu întâmpin visele mele cu creionul şi hârtia. J

 

Ai vreo tehnică pe care o foloseşti pentru a-ţi spori creativitatea/ a genera idei?

Să facem o diferenţă între ilustratorul-angajat şi cel artist. Le fac pe amândouă, cu drag. Evident, mă simt mai ataşată de ilustratorul-artist, îmi oferă o libertate mai mare de creaţie şi în cazul acesta nu am nevoie de tehnici ajutătoare pentru a desena.

 

Ei, cu ilustratorul-angajat e puţin mai greu câteodată. Dar proiectele vin cu instrucţiuni clare de la clienţi, aşa că mereu ajută să recitesc indicaţiile. Caut detalii relevante: acestea pot să fie culori, indicii asupra personajelor, expresii faciale… totul te ajută dacă ştii unde să cauţi.

 

Este un obicei pe care-l practici zilnic şi crezi că te ajută în procesul de creaţie?

Atunci când simt că nu reuşesc să creez ceva nou, iau o pauză. Mă plimb, sau fac mişcare. Ascult muzică cu ochii închişi, sau ascult cărţi audio.

 

Ştii, sunt genul de lucruri pe care le faci atunci când simţi că vrei să te deconectezi de la muncă, să te linişteşti. După un timp departe de biroul de lucru revin cu forţe proaspete. Şi totul curge de la sine apoi, că doar am mintea odihnită.

 

Care crezi că este cel mai mare duşman în calea creativităţii?

Frica şi stresul. Iar când spun „frica”, mă refer la frica faţă de critică. Sunt mulţi oameni care refuză să-şi dea frâu liber imaginaţiei sau talentului lor special doar pentru că se tem de reacţia oamenilor; se tem în special de o reacţie negativă.

 

Şi apoi e stresul, mai ales atunci când lucrezi cu termene-limită şi, evident, eşti în urmă cu lucrul. Parcă simţi că-ţi îngheaţă mintea şi nu mai poţi să scoţi nimic din adâncurile ei…

 

Al treilea duşman ar fi propria persoană, atunci când nu eşti deschis către noutăţi.

 

Poţi să-mi dai un exemplu de om pe care-l apreciezi pentru creativitatea lui şi să-mi spui ce a făcut?

Îl apreciez foarte mult pe Bobby Chiu. Un om foarte harnic, înţelept, creativ, calm şi modest.A realizat lucruri incredibile. O foarte mare influenţă pozitivă pentru mine.

 

E character designer, a lucrat cu Disney, Warner Bros şi e cunoscut pentru personajele din filmul „Alice in Wonderland” de Tim Burton (personajele din film au fost create de Bobby Chiu şi Kei Acedera).

 

Spune-mi te rog o melodie sau o carte pe care ai citit-o recent si te-a inspirat.

Ar fi „The Perfect Bait” de la Bobby Chiu (o carte audio), o recomand cu căldură. Ascult foarte adesea cărţi audio sau podcasturi.

 

La final, avem o provocare pentru tine:

Ce crezi că ai putea să faci cu o cravată şi un Stecker?

O cravată cu luminiţe, dacă m-aş pricepe în domeniul respectiv.

 

Îti multumesc pentru timpul oferit!

Multumesc şi eu!

 

https://www.facebook.com/GyongyiBaloghIllustration