Interviu: Bianca Daneș (croitorie)

Cine ești?

Sunt Daneș Bianca din Cisnădie, am 42 de ani și sunt confecționer dintotdeauna.

Ce te fericește pe tine?

Lucrurile simple, familia și ceea ce fac acum în momentul acesta.  Pot să spun că mă simt o persoană super fericită!

Care este activitatea ta ?

În primul rând creez, creez produse care mă fac fericită. Ca de exemplu creez lenjerii de pat, perne decorative, săculete cu lavandă, hăinuțe pentru copii. Îmi doresc  mult mai mult, mai ales datorită faptului că am găsit o nișă minunată: cea a țesăturilor naturale și a tradiției, pe care vreau să  o împărtășesc persoanelor care sunt interesate de latura aceasta.

Ce ai descoperit la început când ai avut prima tangență cu mașina de cusut?

Asta a fost de mult, de pe la  14-15 ani când  nu mă regăseam în hainele care erau atunci în magazine și m-am apucat eu să îmi confecționez fuste, bluze și rochii. Nu mă vedeam eu îmbrăcată în hainele acelea tipic comuniste chiar și la uniformă veneam mereu cu modificări. Îmi aduc aminte că la terminarea clasei a VIII- a, la banchet mi-am făcut eu rochia.

De câți ani te ocupi de croitorie?

Am 24 de ani de confecții.În ultimii 11 ani am lucrat pentru brand-ul Lacoste, realizând  unele și aceleași produse dar cu diferite țesături și la un standard foarte înalt de calitate. Te obișnuiești, e precum micul dejun cu cafea și biscuiți.

Ce te-a determinat să pornești pe acest drum?

Faptul că în 2013, când am început inițial cu un magazin de țesături nu găseam ceea ce îmi doream, țesături pure, naturale. Am fost obișnuită ani de zile să lucrez la un anumit standard de calitate și a fost un șoc să văd că toată piața era invadată de China și  de lucruri făcute de mântuială. Am reparat foarte multe lenjerii de pat cumpărate din alte magazine, care fiind spălate mi-au venit cu contracții la apă extrem de mari, adică contracțiile nu erau calculate practic în metrajul lenjeriilor.

Toate acestea le-am făcut dintr-o lipsă, dintr-o nemulțumire, practic nu eram mulțumită de ceea ce vindeam și tot discutând cu Adi, soțul meu,am fost încurajată să încep afacerea. Prima fază  a fost într-un atelier extrem de mic cu cheltuieli destul de mari. În jurul meu  am avut niște oameni minunați,care mi-au dat putere să trec mai departe. Acum suntem  în aceeași formație dar pe un spațiu deosebit în care am făcut o investiție sufletească enormă, transformând o hală părăsită în ceva frumos.

Cum a început și cum a crescut business-ul tău?

A început acasa în condiții destul de nasoale în camera lui Andrei (fiul meu) pe care l-am exilat la buni și mi-am creat un mic atelier. Mi-am cumpărat prima mașină de surfilat, cea de cusut o aveam, o mașină casnică, la pedală la care puteam coase diverse materiele.

Încă din 2013 când am inițiat magazinul cu țesături, perdele și draperii m-am gândit la varianta de-a   și confecționa.

Pentru a putea vinde acele materiale omul trebuia să aibă posibilitatea de-a cumpăra țesătura pe care o dorea dar și manopera în același timp. Încă de la început am dat ocazia oamenilor de-a veni cu măsurile, cu dimensiunile, de-a cumpăra astăzi țesătura și cam la interval de-o zi, să aibă  accesoriile, rejansa, bridele, sau ce anume își doreau ei.

A fost destul de greu la început dat fiind faptul că în Cisnădie, a fost singurul magazin și este și la ora actuală cu genul acesta de servici.

După aproximativ 6 luni oamenii s-au obișnuit și au venit din ce în ce mai mulți, nu mai reușeam să fac față în spațiul de acasă cu volumul de muncă.Așa am hotărât să-mi creez un mic atelier și de acolo am început tot mai mult, tot mai mult. Faptul că nu eram mulțumită de lenjeriile de pat pe care le cumpăram de la București care aveau dimensiuni atipice decât ceea ce scria pe etichetă, m-a determinat să cumpăr și țesături pentru lenjerii de pat.

Mai târziu am cunoscut o doamnă minunată care la ora actuală funcționează în Cisnădie cu o fabrică de matlasat.  Așa am decis să merg și pe ideea de a matlasa țesătură pentru perne, protecții de pat, perne decorative și pentru pilotele de vară.

  

 

(Fotografii realizate de creator)

Ce este pentru tine croitoria?

Mă exprim, sunt acolo în lumea mea. Foarte multă lume vede croitoria din necesitate, pentru mine este un mod de a mă exprima, la fel cum pictorii pictează, așa mă exprim și eu. Am făcut și rochii de mireasă, echipamente de lucru, păpuși, șorțuri etc. Îmi doresc să creez în permanență, pe latura casnică, dar pentru că acum având angajați și având chirii, nu pot să îmi aloc chiar tot timpul creației, deja trebuie să lucrăm și altfel, suntem o echipă și trebuie să reușim să avem suficiente  încasări ca să susținem afacerea.

(Fotografii realizate de creator)

Care este cea mai mare bucurie când creezi ceva?

Când un client își pune lucrurile într-o încăpere și îmi trimite mesaj  sau poze că este extraordinar ceea ce am făcut, cred că aceasta este bucuria cea mai mare atunci când lucrez. Mai simt o mare bucurie și atunci când îmi îmbrac copii cu lucrușoare făcute de mine și îi văd că sunt fericiți.

Ce materiale preferi?

Bumbac, in, iută. Iuta este un material care nu se spală, este foarte natural, degaja un miros de țara. Îmi aduc aminte de copilărie, bunicii mei aveau plantații de in, noi culegeam in, făceam buchete, le aduceam acasă și miroseau până în iarnă. Și acum îmi aduc aminte mirosul acela pur de in.

Cum primesc oamenii creațiile tale?

Oamenii simpli, educați frumos sunt foarte ok, văd lucrurile foarte fain și sunt bucuroși că se pot întoarce la o bucățică de in, la un napron de in. Latura cealaltă, oamenii  care nu au fost educați să aprecieze un așternut de in, pe aceștia îi interesează doar să cumpere cât mai ieftin, nu îi interesează calitatea. Oamenii cu foarte mulți bani și frumos educați îmi apreciază munca și spun că vor calitate, nu îi interesează neapărat costurile. S-a întâmplat să am și clienți din aceștia care pur și simplu m-au determinat să merg înainte și să prindă amploare tot visul meu.

Care este cel mai important aspect când oferi ceva?

În primul rând în momentul  în care omul  își preia comanda îi desfac o piesă, orice piesă. Mi s-a întâmplat ca 2-3 clienți să îmi întoarcă piesa pe dos și mi-au zâmbit deoarece au găsit ceea ce căutau, anume calitatea. Cred că asta este cel mai important: să am de a face cu oamenii care știu ce înseamnă calitatea și sunt extrem de fericită când văd că apreciază.

Ce apreciezi în interacțiunea cu clienții tăi?

Sinceritatea. Am avut și experiențe negative cu clienți dar acestea au fost compensate de alți oameni minunați pentru care am avut ocazia să lucrez.

Câte persoane sunteți în echipă în acest moment?

5 cu mine 6.

Ce face fiecare?

Cam de toate. Parte de croi, cusut și călcat. Procesul se desfășoară așa: achiziție, croi, confecționat, călcat și finisat. În faza de finisat trebuie să le pui în pungi, să le etichetezi cu preț și să faci factură.

Care e relația ta cu echipa?

Minunată, altfel nu am rezista împreună. Scopul nostru e să facem treabă împreună. Niciodată nu s-a pus în discuție să lucreze doar ele și eu să stau. Fiecare știe ce are de făcut. Dimineața ne strângem, bem o cafea împreună și zicem: ”Astăzi avem de făcut cutare.Tu faci asta, tu faci asta, eu fac asta”. Întotdeauna ne împărțim sarcinile. Ele în jurul orei 3 pleacă acasă. De la 3 și până la nu știu cât rămân eu să pregătesc pe parte de croi produsele pe care le avem pentru a doua zi. Așa am gândit lucrurile. Să aibă ele totul pregătit pentru a coase.

Ce e business-ul tău pentru tine în 3 cuvinte?

Muncă, Creativitate și Sinceritate

Care crezi că a fost constanta numărul 1 în dezvoltarea afacerii tale?

Calitatea

Ce crezi că ai schimbat de-alungul timpului și te-a ajutat?

Am devenit mult mai sigură pe mine. Clar.

Ce susținere ai primit pe drumul tău?

Dragoste și încredere. Eu în permanență veneam super entuziasmată de tot felul de lucruri si de oportunități iar Adi îmi zicea: ”Ok, o să facem”. Altădată spuneam: ”Nu știu dacă o să reușesc să ajung la sfârșitul lunii să ne plătim în totalitate dările” și el îmi zicea ”O să reușești Bi, o să reușești pentru că tu ești făcută să te zbați”. Asta îmi dădea încredere să continui.

Poți să ne spui câteva cuvinte sau expresii pe care ți le aduci aminte de la clienții tăi?

Da, ”Mirific!”. Mi s-a întâmplat cu o tipă și culmea că nu era cea pentru care realizasem comanda direct. A trimis-o pe sora ei care mi-a desfăcut un reper, s-a uitat și mi-a zis: ”Bianca, e mirific ceea ce ai făcut”. Mi s-a părut așa, wow!

Ce emoții vrei să creezi în ceilalți prin creațiile tale?

Starea. Vreau să le transmit oamenilor pentru care lucrezstarea mea din timpul creației. Cu ideea aceasta am pornit în business.

Ce e creativitatea pentru tine?

Haha! Cred că îmi dă o stare de nu știu. Trebuie să fiu foarte odihnită și foarte fericită în momentul în care creez. Pot să spun că mă reprezintă. Nu-mi place să creez doar țesături, creez mâncăruri, desenez și fac aranjamente florale.

Cum sună creativitatea în viziunea ta?

Un fel de mă exprima prin felul meu de-a fi. Singura mea părere de rău e că nu am mai mult timp. Aș vrea să fac mult mai multe lucruri. Mi-aș dori să și grădinăresc, să sădesc anumite plante.

Ce crezi că e creativ în ceea ce faci tu?

Nu știu dacă foarte multă lume vede creativitatea în activitatea aceasta. E creativ faptul că mă inspir din natură și din lucrurile care mă fac fericită. Caut să creez un context produsului meu care să-l pună în valoare alături de alte elemente. Pentru mine creativitatea este ceea ce e dincolo de cusătura propriu-zisă.

Cum poate fi croitoria creativă?

În mii de feluri.

Dă-mi te rog un exemplu.

Iei o bucată de perdea și faci o rochie din ea. Am făcut acest lucru. Iei o rochie și o transformi într-o ie, într-o bluză. Asta cred că e creativitatea. Să faci dintr-o chestie un alt lucru. Să cumperi un material, o lenjerie dintr-un second hand și să faci o perdea. Nu caut să fac croitoria aceea clasică, unde să mi se dea niște standarde și să fac asta într-un timp stabilit. Îmi doresc totul atipic.

Din ce te inspiri tu?

Din natură. Acesta mă inspiră cel mai mult, dat fiind că lucrez cu materiale naturale și că-mi doresc să lucrez în permanență cu ele. Mă mai inspiră și lucrurile simple, fără dichisuri, nimic nelalocul lui.

Ce face diferit un croitor minunat?

Creativitatea. Un croitor minunat e creativ. Mie mi s-a întâmplat să-mi vină un client și să nu știe ce vrea și atunci evident, că tu trebuie să fii creativ, altfel nu ai făcut nimic. Omul vine, îmi spune: ”aș vrea o lenjerie, dar nu vreau să fie albă”. Trebuie să știi ce să-i arăți.

Ce te-a învățat pe tine personal croitoria?

Să fiu mai creativă, să fiu mai răbdătoare mai calmă, mai liniștită. Aici sunt altfel decât sunt acasă. Aici nu sunt persoana agitată, veșnic fără timp. Pentru croitorie îmi găsesc timp.

Care este cel mai mare vis al tău legat de ceea ce faci?

Să-mi dezvolt cât mai mult afacerea pe ceea ce-mi place. Îmi doresc să-mi achiziționez niște mașini mult mai bune și să am posibilitatea să lucrez pentru oameni care apreciază ceea ce fac eu. Dacă o să primesc fonduri europene cu siguranță o să-mi achiziționez și o mașină de brodat. E extraordinar ce poți crea. Atunci probabil o să merg și pe nișa aceasta. Acesta ar fi un plan viitor.

Ce vrei să transmiți celor care vor să-și urmeze pasiunea?

Să aibă încredere în ei și să creadă în visul lor. Pentru mine faptul că Adi m-a susținut, din toate punctele de vedere, când am avut momente grele,  când am avut copiii mici, când am avut nopți nedormite și când am fost bolnavă,  a contat foarte mult. Adi a fost în permanență alături și mă încuraja: ”O să reușești, o să vezi că o să reușești!”. Dacă ai în jur oameni care zic: ”A, e foarte greu, o să vezi că o să ai cheltuieli, nu o să te descurci.” atunci e gata. Cred că influența din partea soțului, iubitului sau a familiei e 50% din succes. Lângă un om care te trage în jos poți să te zbați oricât ai vrea. Cred că știți deja lucrul acesta(zâmbește spre noi doi care îi luăm interviul).

În business e la fel ca și în căsnicie. Dacă ai înțelegere și comunicare atunci ai și success.

În final am vrea să te provocăm cu o întrebare puțin atipică. Ce poți să faci tu cu o bucată de in și cu un morcov?

O teacă

sau

un suc de morcovi

Bianca, unde te putem găsi în online?

Pe pagina de Facebook a atelierului meu- Bia Art Textil

La adresa de e-mail: bdanes@biaart.ro

 

Iți mulțumim frumos pentru timpul acordat și îți dorim multă inspirație în proiectele pentru care lucrezi!

 

 

Cunoști o persoană care e creativă în business-ul pe care-l crește?

Dă-ne de veste pe contact@reframethinking.com și noi te recompensăm cu jocuri inspirate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *