Guido, personajul REframe-ic

Cine e Guido și care e povestea lui

pe scurt despre film (în cazul în care nu l-ai văzut)

La vita e bella (Viața e frumoasă) este un film tragi-comic italian regizat și intepretat de Roberto Benigni (1997). Scenariul a fost co-produs împreună cu Vincenzo Cerami. În film Benigni îl interpretează pe Guido Orefice, proprietarul unui magazin de cărți care este de origine evreu.

Pe parcursul filmului Guido își folosește imaginația pentru a o cuceri pe Dora și ulterior pentru a-și proteja fiul de adevărul terifiant al lăgărului de concentrare nazist. Filmul este inspirat chiar din istoria familei Benigni, tătăl actorului supraviețuind timp de trei ani lagărului de concentrare din Bergen-Belsen.

Filmul a fost primit cu succes de către critici și a fost recompensat cu premiul Academy Awards(ediția 71) pentru cea mai bună muzică, cel mai bun actor, cel mai bun scenariu dramatic și cel mai bun film străin produs în afara US. De asemenea filmul a înregistrat venituri de 229 mil.$ păstrându-și poziția de cea mai bine vândută producție cinematografică italiană.

 

Conexiunea dintre Guido și REframe

Dacă te întrebi de ce am ales să scriu despre acest film, despre Guido e pentru că am găsit în acest scenariu și personaj o serie de calități și de tehnici care au legătură directă cu lumea REframe, cu abilitatea de-a recadra problemele, de-a gândi creativ și de-a găsi soluții în orice situație.

Deși la începutul filmului suntem atenționați că este o poveste simplă dar nu ușor de povestit, cuvintele pline de vervă ale lui Guido rup sobrietatea și încălzesc imediat atmosfera: ”Cânt ceea ce văd, nimic nu-mi scapă”. Așadar, ne dăm un pic seama cu cine avem de-a face. Totuși e nevoie să mergem mai departe ca să descoperim…

Am vizionat și revizionat filmul, mi-am luat câteva pagini de notițe fiind fascinat de revelațiile pe care mi le-a oferit acest personaj genial așa că nu m-am putut abține să le pun într-o formă și să ți le trimit și ție

 

Cum e creativ Guido

Prin încarnarea tuturor celor 12 roluri complet diferite și lejeritatea cu care comută de la unul la celălalt pe parcursul a aproximativ două ore de film.

El e pe rând : 1 Regele 2 Prințul Guido 3 Ospătarul (de două ori în film) 4 Inspectorul de la Roma (când ține speech-ul) 5 Logodnicului Dorei (care trebuie să o ia cu mașina din fața teatrului) 6 Soțul Mariei (când strigă să i se arunce cheia) 7 Magicianul (când face tot felul de ”vrăji”, gesturi de auto-sugestie, când cheamă dulapul în care se ascunde Giosue) 8 Traducătorul (când ”explică”regulile din lagăr) 9 Participantul la joc (când pretinde că s-au înscris la jocul cu tancul) 10 Copilul (când povestește cum s-a jucat cu ceilalți de-a v-ați ascunselea, șotron) 11 Unul din creatorii tancului adevărat (când este văzut de copil că muncește din greu) 12 Femeia (când se costumează la final pentru a o salva pe Dora)

  Regele   Print  Ospatarul 2  Inspectorul

Logodnicul Dorei  Magicianul 3

Traducator  Participantul

Copilul  Creatorul tancului

Femeia 2

 

Prin felul deosebit de-a construi comicul de situație (încă de la început de când se rup frânele mașinii și până la final când face cu ochiul copilului ascuns în cutia de metal).

Prin modul inspirat de-a-și compune fiecare dialog cu celelalte personaje (încă de când se dă drept prinț și vorbește cu fetița)

Prin faptul că întotdeauna improvizează când nu stăpânește pe deplin o situație sau își dorește să creeze o situație neașteptată (când este testat pentru jobul de ospătar, de fiecare dată când o întâlnește pe Dora)

Face tot felul de comparații și analogii inspirate (în dialogul cu Dora, la școală, în lagăr)

Integrează cu lejeritate metode de auto-sugestie și aplică puterea voinței (”Sunt ceea ce vreau să fiu” a lui Schopenhauer, auzită de la prietenul său) ori de câte ori e nevoie(la teatru, în lagăr când vrea să gonească câinele pentru a nu-l decoperi pe Giosue)

Crează neașteptatul, fabrică surprize (pentru a o cuceri pe Dora, pentru a-l anima pe fiul său)

Cunoaște sau inventează ghicitori folosindu-se constant de gândirea creativă pentru a le găsi răspunsurile (în dialogul cu doctorul Lessing)

Se joacă cu cuvintele și știe să vorbească pe limba copiilor fiind un adevărat entertainer (când ține speech-ul în fața clasei și captivează atenția copiilor)

Se folosește de orice mijloc pentru a o cuceri pe Dora (sau pentru a-i da semne în lagăr că sunt bine el și copilul)

Întreține cu genialitate povestea călătoriei – cadou, apoi brodează cu imaginație jocul (pentru câștigarea tancului adevărat)

 

Ce calități îi permit lui Guido să fie creativ și să-și facă REframe:

E deschis să experimenteze (nu se dă în spate când vine vorba să încerce ceva nou)

Plin de curiozitate (e interesat să afle lucruri pe care nu le știe)

Detașat – tratează lucrurile, situațiile și oamenii cu lejeritate

Spontan – se folosește de orice informație sau element care îi iese în cale pentru a face față unei situații sau pentru a-și îndeplini un scop

Foarte atent la ce se întâmplă în jur, prezent în acțiune

Își asumă riscuri (chiar cel al propriei morți)

E un adult care și-a păstrat copilăria și seninătatea spirituală.

Încrezător în tot ce face și zice (în felul acesta îi face și pe cei din jur să creadă).

Are ambiție de fier. Nu renunță la ”joc” oricât de greu i-ar fi.

Trăiește autentic până în ultima clipă de viață jocul pe care l-a creat în imaginația sa (chiar când e pus în fața morții el tot se joacă făcându-i cu ochiul lui Giosue)

și… are Carismă (se conectează cu ușurință cu oamenii din jur) – dar asta și pentru că este interpretat de un actor talentat

 

Cum face REframe (cu imagini)

Inventează pe loc moduri de-a-i da semnale Dorei (scrie pe tort, preia microfonul în lagăr – ”Buon giorno principesa, aseara te-am visat toata noaptea. Mergeam la cinema, purtai costumul acela roz care-mi place mie)

Buon giorno principesa   Scena cu portavocea

Tratează o situație gravă cu haz și o pune sub semnul jocului (când este ridicat de cei doi ofițeri se amuză cu Giosue luând în derâdere pasul soldățesc. La fel procedează și în final)

La pas soldatesc   La pas soldatesc final

E întotdeauna cu zâmbetul pe buze și își păstrează entuziasmul oricât cât de greu e momentul prin care trece (”Mi-au luat 2 puncte când jucam șotron… Am râs ca nebunii azi. Ne-am distrat. Abia aștept să o iau mâine de la capăt”)

Transformă fiecare situație neplăcută într-un motiv de amuzament pentru el și copil (”De mâine scriem interzis păianjenilor și vizigoților”)

explicatie copil 1   explicatie copil

Tratează experiențele negative ca pe provocări care țin de jocul regizat de el (”Jocul începe acum, cine e aici e aici, cine nu, nu. Primul care face o mie de puncte câștigă. Premiul e un tanc adevărat. Cine se sperie pierde puncte….În trei cazuri se pierd toate punctele: Unu – cei care plâng, Doi – cei care vor să-și vadă mama, Trei – Cei cărora le e foame și vor o gustare – UITAȚI-O! Chiar ieri am pierdut 40 de puncte pentru că am cerut pâine cu gem….Nu cereți acadele. Nu veți primi niciuna. Le mâncăm noi pe toate. Ieri am mâncat 20”

Reguli   Reguli 2

Se pliază pe situații și se folosește de oportunități și șanse (fură mașina comerciantului de perdele, împrumută bicicleta unui om de pe stradă pentru a scăpa,  ia pentru câteva momente calul unchiului pentru a o fura pe Dora)

Furtul masinii   INtrarea cu calul 2

Extrage informațiile esențiale și le fructifică la maxim (află unde lucrează Dora, servește tipul de la minister într-un timp record, ține minte șmecheria cu cheia care e aruncată de la geam)

Mirare   Maria, cheia

Inventează mereu elemente noi în poveste pentru a ține trează curiozitatea și motivația copilului de-a nu părăsi ”jocul” (”Ce faci tati acolo? Construim tancul. Acum suntem la roți” /

”Păcat eram primii, alt copil o să câștige tancul. Suntem primii dar daca așa vrei, renunțăm.”

Alt copil o sa castige   Tancul e gata

Face glume legate de zvonurile terifiante din lagăr pentru a-și păstra optimismul (”Gândește-te că mâine dimineață mă spăl pe maini cu Bartolomeo. Mă închei la camașă cu Giorgio”)

Ai cazut in plasa   Avocatul asta e prea verde

Simulează gesturi și comportamente pentru a-l proteja pe Giosue (Când îi învață pe copii să zică cuvântul ”Grazie”)

Are viziune de ansamblu, gândirea lui e mereu focusată pe viitor, unde jocul e câștigat (”Sunt nervoși. Te caută pe tine….Totul e din cauza ta…Mâine dimineață se termină jocul…Nu ieși decît când se face liniște”)

Maine dimineata   Tancul

1000 de puncte   Am invins

Se pune în pielea unei femei (folosește travestiul) pentru a încerca să o salveze pe Dora

 

Guido este în viziunea mea un erou creativ și un maestru în a vedea binele dintr-o situație nepotrivită, oportunitatea acolo unde ceilalți poate nu o observă, găsind mereu soluții inspirate în viața de zi cu zi și chiar în situații limită(în lagăr).

Guido

Guido poți fi tu sau eu, oricare din noi, dacă ne concentrăm pe posibilități, ne lăsăm mintea liberă și ne inspirăm din ceea ce este în noi și în jur, fără bariere, temeri sau convingeri.

Dacă vrei să descoperi cum să faci și tu REframe te invit la workshop-ul din 14 februarie! Participând vei afla moduri diferite de-a te raporta la probleme / scopuri și vei putea găsi cu mai multă ușurință soluții (gândind creativ și pornind chiar de la propriile tale resurse). Te aștept cu inspirație!

Dacă ți-a plăcut articolul îmi poți lăsa un comentariu cu ideile tale. Poate cunoști și tu personaje REframe-ice 🙂

 

Unde am văzut filmul:

http://filmehd.net/la-vita-e-bella-viata-e-frumoasa-1997-filme-online.html

(Server-ul 2 și 4 mi-au părut cele mai ok, fără întreruperi)

Despre film & surse imagini:

https://en.wikipedia.org/wiki/Life_Is_Beautiful

Printscreen-uri

www.vodkaster.com

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *