Edison – Magicianul creativ din Menlo Park

”Pentru a avea o idee bună trebuie să ai foarte multe idei”.

Thomas Alva Edison

 

De câte ori te întrebi după ce apune soarele cum ar fi dacă nu ai avea lumină în casă?

Probabil că nu atât de des, cum nici eu nu sunt conștient îndeajuns de mult de progresul lumii și de eforturile unor oameni ca noi să ne bucurăm de acest lux.

Cel căruia îi putem mulțumi pentru că putem aprinde un bec și că avem curent electric ca să putem folosi tot felul de aparate este Thomas Alva Edison, inventator și om de afaceri american supranumit și Magicianul din Menlo Park. Conform istoricilor și oamenilor de știință a fost cea mai influentă personalitate a mileniului.

Îți propun în acest articol să descoperim împreună cum a ajuns acest om să aducă lumina în casele oamenilor și care au fost eforturile, calitățile și oportunitățile pe care și le-a creat pentru a-și atinge scopul.

Povestea începe încă din copilăria acestuia.

Când era mic Edison era în stare să petreacă ore în șir descoperind tot felul de lucruri. Era foarte curios și punea multe întrebări: De ce este asta așa? De ce se întâmplă așa?

Un copil bolnăvicios cu semne de hiperactivitate, a avut parte doar de 3 luni de educație formală după care a fost instruit de mama lui acasă. Aceasta l-a învățat să citească, să scrie și i-a insuflat gustul pentru citit.

”Mama mea m-a făcut să fiu ceea ce sunt. Era atât de veridică, de sigură în privinţa mea, şi am simţit că există cineva pentru care trebuie să trăiesc, o fiinţă pe care să nu o dezamăgesc. Dânsa m-a înţeles şi mi-a dat posibilitatea să mă dezvolt, urmând întocmai înclinaţiile mele”.

educated-by-mother

Când a început să crească, la 12 ani deja își dorea să experimenteze din ce în ce mai mult de aceea s-a hotărât să se angajeze că să câștige bani pentru propriile proiecte. Vindea ziare, snacks-uri și bomboane în trenul care circula pe ruta Port Huron – Detroit între 7 şi 10 dimineaţa. După job petrecea toată ziua la biblioteca din Detroit citind și visând despre următoarele lui proiecte măreţe. Deja la vârsta lui citise Nașterea și căderea Imperiului Roman, Istoria umanității, Dicționarul ștințific și multe lucrări de chimie practică. Seara lua trenul înapoi şi vindea din nou ziare. Așa decurgea o zi normală din viața copilului Edison.

Chiar dacă avea deficiențe de auz  era tot mai avid de cunoaștere și transformase această lipsă într-un mare avantaj: putea să gândească fără să fie distras de lumea din jur, putea gândi mai mult și mai bine.

Interesul legat de științe a devenit mult peste ce răspunsuri îi puteau oferi părinții așa că aceștia au făcut un extra-efort  pentru a angaja un tutor care să-i explice fiului lor principii matematice și alte subiecte complexe. Citind foarte mult se autoeduca, și în timp și-a creat un stil de gândire liber validându-și teoriile prin propria tehnică de examinare obiectivă și prin experimentare.

De mic a avut un spirit antreprenorial. Deja de la 14 ani ajunsese să realizeze 10$ pe zi din vânzarea propriului ziar numit Grand Trunk Herald, singura publicație de altfel tipărită și comecializată într-un tren.  Pasiunea pentru experimente era atât de înflăcărată încât și-a improvizat un mini laborator în camera bagajelor în tren, apoi în urma unui incendiu a fost alungat definitiv din tren și și-a început un nou atelier la subsolul casei cu banii câștigați în timp.

little-telegraphy-operator-2

Fiindcă vroia să afle mai multe despre telegrafie, și-a căutat joburi de operator de telegraf care i-au oferit oportunitatea să învețe practic tot felul de procese și operații tehnice de la oameni cu experiență, avea spațiu să încerce, să exploreze, exact ceea ce-și dorea cel mai mult. Bineînțeles că nu s-a putut abține și la un moment dat și-a creat un alt laborator în camera de servici a unei staţii ca să poată experimenta noaptea  tot ce-l preocupa ziua. Tot încercând lucruri a dat naștere la prima lui invenție: un sistem de printare a mesajelor primite prin telegraf între diferite stații permițând oricui să traducă codurile în propriul ritm și cu propria viteză.

Când a aflat că mama lui e pe cale să înnebunească a fost foarte trist dar acest fapt l-a impulsionat să-și ia viața în propriile mâini la doar 21 de ani așa că a decis să plece în Massauchusetts pentru a câștiga mai mulți bani și pentru a-i ajuta.

2-9a-brady-bust-portrait-photo-of-tae

Muncea foarte mult, până la 12 ore / zi , noaptea la proiectele personale dar cu multă ambiție și perseverență după șase luni, în octombrie 1868 a solicitat primul său brevet: o frumoasă construcție a unei mașini electromagnetice care înregistra voturile. Spera să dea lovitura, însă din rațiuni politice această primă invenție „legitimă” s-a arătat a fi un real eșec. Nimeni nu avea interesul pentru un asemenea dispozitiv.

Acela a fost momentul când Edison a înțeles că o idee este valoroasă doar atunci când devine cu adevărat utilă pentru cei din jur și de atunci tot ce-a realizat a urmărit să fie vandabil.

Cu puțini bani, și aceia împrumutați de la un prieten a plecat la New York, unde începutul a fost foarte greu. A dormit la subsolul unei clădiri unde a și fost angajat ulterior datorită abilităților lui tehnice și oportunității pe care a exploatat-o la momentul potrivit: ”După ce a petrecut câteva secunde, Tom s-a aplecat  și a manipulat un arc liber aducându-l în locul său. Spre uimirea tuturor, mai puțin a lui Tom, aparatul a început să ruleze perfect. Managerul a fost atât de extatic, încât a luat decizia pe loc de a îl angaja pe Edison pentru a face toate aceste reparații pentru companie, pentru un salariu de 300,00 $ pe lună… Acest lucru nu a fost doar mai mult decât ceea ce prietenul lui Benjamin Bredding câștiga în Boston, dar de două ori rata pentru un electrician de top din New York City”

Mânat de pasiunea lui pentru experimente își investea nopțile în a perfecționa telegraful, transmițătorul cvadruplu și alte invenții.

După 22 de ani de căutări și încercări, de experimente și eșecuri i-a fost oferit un cec de 40.000 $ de către The Gold and Stock Telegrahp Company  în schimbul drepturilor pentru invențiile sale. A fost prima dată când a obținut bani din propriile invenții. Era atât de șocat încât vorbea singur și nu-i venea să creadă. Se spune că era atât de speriat că cineva i-ar putea fura banii încât a stat treaz toată noaptea, numărând iar și iar.

edison-in-menlo-park-2

Următorii 3 ani au devenit din ce în ce mai prolifici și veniturile  i-au permis să-și creeze propriul laborator în Newark apoi s-a dezvoltat și a migrat în 1873 în Menlo Park (lângă Palo Alto, paradisul antreprenorilor din zilele noastre),  unde a și făcut istorie schimbând cursul umanității. Dominat de curaj și o viziune creativă ieșită din comun avea 250 de angajați care lucrau pentru el zilnic, resurse organice și chimice, se spune că acel gen de resurse pe care nimeni altcineva nu și le permitea la acea vreme. Din înregistrările cu el, Edison se considera ”a working man”, ajungea devreme în laboratorul său însă de acolo se năşteau nişte idei atât de ciudate încât oamenii au început să-l numească Thomas Magicianul din Menlo Park.

Manifesta un soi de scepticism cu iz de explorator: ”Nu accept nimic ce are legătură cu electricitatea fără a testa înainte ”. Testa înainte de-a pune ceva pe piaţă  – se vede într-un video cu el că a încercat să vadă dacă becul este împachetat sigur, să vadă dacă cutia pentru fonograful în valoare de 500 dolari este rezistentă. Mereu testa pentru a face lucrurile și mai bine chiar și când avea vârsta de 74 de ani.

Ambiția și scopul lui era să inventeze ceva la fiecare 10 zile şi un lucru măreţ o dată pe lună. Conecta elementele din diferite domenii  – se gândea cum o tehnologie poate ajuta să inventeze o altă tehnologie.

edison

Edison și-a folosit inteligența pentru a-și dezvolta un adevărat imperiu comercial în domeniul electricităţii, care cuprindea o suită de companii ce produceau şi operau toate aparaturile necesare iluminării.

Experimentele şi invenţiile lui au adus beneficii întregii umanităţii oferind la acea vreme joburi pentru un milion de oameni

În 1892 Edison General Electric Co a devenit marea companie General Electric în care Edison era principalul acționar. Oamenii care conduceau giganţii industriei create de el îl vizitau adesea pentru a se consulta cu el.

În anul 1915 i s-a acordat „Medalia Franklin” pentru contribuția sa pentru binele umanității.

În seara în care a decedat Edison, numeroși oameni, comunități, corporații din toată lumea au stins luminile pentru o scurtă perioadă de timp  în onoarea lui, pentru a celebra progresul pe care l-a avut lumea în timpul vieții lui.

 

Câteva din invențiile lui cele mai importante care au schimbat macazul lumii:

Impactul pe care el l-a avut asupra definirii și bunăstării lumii moderne este comparabil cu cel avut de Gutenberg care a început o nouă era a tiparului.

1877 inventează fonograful, primul aparat de înregistrat sunete și totodată de redare a lor.
1879 inventează becul cu incandescență, iar în anul 1880 realizează prima distribuție de energie electrică instalând o centrală electrică pe pachebotul transatlantic „Columbia”, care a devenit astfel prima navă iluminată electric.
1882, New York, Thomas Alva Edison punea în funcțiune prima centrală electrică din lume care alimentează clădirile unui oraș.
Succesul său a fost răsunător, astfel că a ajuns să asigure curentul necesar pentru peste 10.000 de lămpi.
1892 inventează un aparat de luat vederi pentru obiecte sau oameni în mișcare
1894 inventeaza kinetoscopul cu un ajutor substanţial din partea unuia dintre angajaţii săi, William Dickson, primul aparat care putea reda imagini în mișcare, cu o frecvență de 46 de imagini pe secundă
1903 a inventat o mașina de fabricare a cimentului
După crearea kinetoscopului și primul film mut în 1904 a lansat primul clip numit The great train robbery care îmbina pentru prima dată audio cu imagini mișcătoare (talking pictures)
1914 perfecționează acumulatorul alcalin cu plăci de fier și de nichel introduse în soluție apoasă de hidroxid de potasiu sau de sodiu ca electrolit, inventat de germanul Jungner în 1901.

La 83 de ani, Edison avea 1093 de patente înregistrate.

 

Surse imagini articol:

http://www.menloparkmuseum.org/history/thomas-edison-and-menlo-park/

https://www.youtube.com/watch?v=9EpQt7sL56s

https://www.youtube.com/watch?v=ep5NGVOi6QE

Documentare articol:

http://www.ro.biography.name/inventatori/67-sua/217-thomas-alva-edison-1847-1931

https://www.youtube.com/watch?v=SvtG6ju8oJQ

https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Edison

 

Dacă ți-a plăcut articolul lasă-mi un comentariu și spune-mi ce crezi că poți aplica ca să devii mai creativ zilnic.

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *