De ce ți-e teamă să fii creativ?

Ce simți când vezi sau auzi cuvântul CREATIVITATE? Unii dintre noi reacționează foarte bine când întâlnesc acest cuvânt încât le poți vedea sclipirea din ochi, alții se retrag în cochilia lor și refuză să creadă că ar avea vreo legătură cu acest subiect deși undeva în esența lor îi recunosc valoarea. Pot spune cu bucurie că fac parte din prima categorie, a celor care când au tangență cu creativitatea se simt inspirați, energizați, plini de gânduri și idei, țopăie de entuziasm și crează noi conexiuni.

Totuși o bună parte din oameni atunci când aud cuvântul magic – creativitate, tind să devină reticenți, să se închidă în ei și nu caută să exploreze subiectul în vreun fel invocând de obicei scuze în care nici ei nu cred.

În ultimii ani am avut ocazia să cunosc destul de multe tipuri de persoane și personalități, care mai de care mai diferite, fie prin modul de-a gândi, prin ținuta lor, fie prin natura activității sau chiar cum își purtau părul. Ce-am descoperit a fost că oamenilor creativi nu le este teamă să fie judecați, că sunt ei înșiși și că modul lor de-a fi transpare în tot ceea ce spun și fac. Odată porniți pe un drum personal își rămân loiali modului lor de-a fi. Ei nu copiază stiluri, ei și le crează singuri, dintr-o nevoie internă nealterată.

Totuși, ce-i împiedică pe toți ceilalți din jur să fie creativi? Eu am găsit 5 temeri.

  • Teama de a fi diferit, de-a ieși în evidență
  • Teama de-a fi tu însuți
  • Teama de-ai face pe ceilalți să se simtă inferiori
  • Te-am de-a nu râde ceilalți de tine, de-a fi judecat
  • Teama de-a fi inadaptat la un grup social

În acest articol m-am hotărât să atac primul punct: teama de-a fi diferit. Cred că este unul dintre motivele cele mai puternice pentru care oamenii se privează de bucuria pe care le-ar putea-o aduce trăirea creativității.

Având în minte și înțelegând piramida de nevoi a lui Maslow (în imaginea de mai jos) se poate observa că oamenii plasează pe locul 3 (de jos în sus, sau de sus în jos) nevoia de apartenență.

MaslowsHierarchyOfNeeds.svg

Mergând pe această linie putem să conștientizăm cât de important e pentru fiecare din noi să știe că este acceptat, înțeles și mai ales integrat într-o structură socială, într-un anturaj. Fiindcă nevoia de-a fi parte dintr-un cerc social ocupă un rol cheie în această piramidă, oamenii tind să se comporte așa cum cred și vor alții doar de frica de-a nu fi acceptați. Teama că ar putea să fie eliminați din cauza modului diferit de-a gândi este atât de mare încât preferă să îmbrace hainele conformismului. Ce este și mai trist e că de multe ori nici această haină nu le șade bine și mai mult de-atât, ajung să trăiască o dramă interioară care în timp le provoacă frustrări și suferințe foarte mari. Cu toate că nu le este bine, acești oameni acceptă cu bună știință acest mod defectuos de funcționare, doar de teama de-a nu face notă discordantă, de-a nu supăra pe cineva din jur.

Am o VESTE care de fapt o să-ți dai seama că nu e DELOC NOUĂ sub soare. Faptul că tu alegi să fii și să acționezi la fel ca încă câteva milioane de oameni nu te ajută să crești ba chiar te oprește din procesul de evoluție. Acolo în spațiul tău călduț, unde ești în siguranță nu depui nici un efort să fii mai bun, mai deștept, să te depășești. Rămâi pe loc și te complaci.

Faptul că ai altă fizionomie, ai altă familie și alte preocupări deja te face diferit față de mine, așa că calmează-te, privește-te în toată unicitatea ta și fi mândru (dar nu arogant) de ceea ce însemni. Lasă-ți amprenta în jur!

Știu că probabil te afli printre cele 99% din cazurile când la școală ți se dădea ceva de făcut și ți se impunea un anumit rezultat. Dacă cumva aveai tupeul să fii altfel erai imediat pedepsit. Pot să înțeleg faptul că educatorii și profesorii tăi ți-au înăbușit elanul de-a fi altfel, de-a aduce ceva în plus, de-a fi așa cum ești. Pot să înțeleg că în familie poate ai fost certat că nu reacționai la fel ca ceilalți frați sau surori în diverse situații, că nu respectai regulile, că nu erai ”cum se cuvine”. Ok, înțeleg toate acestea însă acum cred că e momentul să te uiți un pic în spate, să conștientizezi de unde ai această teamă.

Te rog să privești cu curaj spre viitor, acolo unde vrei să fii, acolo unde nimeni nu te poate opri să trăiești autentic partea ta creativă, atât de frumoasă.

De ce vrei să fii ca ceilalți când tu ști foarte bine că nu simți la fel, nu gândești la fel și nu ai aceleași păreri vizavi de ceea ce ți se întâmplă zlinic? Nu cred că ar trebui să ne fie teamă de faptul că ceea ce suntem e altfel decât restul. Caută-te, descoperă-te și vezi-ți deosebitul pe care-l ai! Individualitatea ta poate să creeze o personalitate care radiază dincolo de haine sau vorbe. Sunt convins că odată ce te eliberezi de teama de-a fi diferit poți crea lucruri minunate de care mai târziu vei fi chiar și tu uimit.

Știu că tendința oamenilor este aceea de-a judeca ceea ce nu înțeleg. Mi se întâmplă și mie uneori atunci când nu-mi creez disponibilitatea și deschiderea de-a pătrunde lucrurile sau oamenii dincolo de suprafață. Adesea ne vine mai ușor să urmăm tipare în speranța că interacționăm mai repede cu ceilalți. În esență lucrurile sunt cu totul altfel. Cu cât catalogăm și plăsăm oamenii în convențiile noastre mentale cu atât mintea noastră se automatizează. Renunțând la tipare vei putea cunoaște lumea pe care ți-o dorești, în care nu ești judecat pentru creativitatea ta.

Ce-ar fi dacă de mâine nu ai mai accepta orice vine spre tine și ai începe să gândești și să te manifești în acord cu pornirile tale creative? Care e cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla?

Știi că persoanele de vârsta a treia spun că nu le mai pasă de ce zic și cred alții despre ei? Gândește ca ei în acest aspect și lasă-i pe cei din jur să creadă ce vor. Arată-ți personalitatea și eliberează-ți creativitatea fără să te mai gândești la respingeri și alte frici care oricum nu-ți aduc vreun beneficiu. Fii diferit dar în acord cu valorile personale! Atitudinea și acțiunile tale se vor alinia armonios și vor conduce spre afirmarea unei personalități unice și echilibrate.

Când am început proiectul internațional LEFT-HANDED & Creative am avut un singur gând: să descopăr și să pun în valoare unicitatea și creativitatea stângacilor din toată lumea și am reușit! Crezi că mi-a păsat de ce cred și vor ceilalți din jur? Nicidecum, altfel nu aș fi investit atâta muncă într-un proiect care a reușit să găsească în doar 90 de zile, 300 de portofolii creative din 47 de țări.

Când am început REframe cu Raluca Mureșan crezi că ne-a păsat ce-o să zică oamenii? Nicidecum! Am susținut primul workshop la Cluj și a ieșit aproape foarte bine conform așteptărilor noastre și ale participanților. Ce crezi că am făcut? Am continuat și acum am ajuns la a 11-a ediție REframe, am ținut workshop-ul în 4 orașe în fața a aproape 100 de persoane și lista nu se termină aici!

Totul e să crezi în tine și în ce faci, să acționezi creativ și să te concentrezi pe ceea ce contează pentru tine. Ai prea puțin timp să dai importanță lucrurilor neimportante!

Pentru că Einstein este o sursă de inspirație pentru REframe o să închei acest articol cu unul dintre citatele lui, care cred că se potrivește foarte bine:

“The person who follows the crowd will usually go no further than the crowd. The person who walks alone is likely to find himself in places no one has ever seen before.”

Traducere:

”Persoana care urmează mulțimea nu va ajunge mai departe decât ajunge mulțimea. Persoana care merge singură e mai posibil să ajungă în locuri pe care nimeni nu le-a mai văzut înainte.”

 

Tu ce crezi? Lasă-mi te rog un comentariu și spune-mi ce idei ți-au venit citind acest articol

Îți mulțumesc!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *