De ce-o fi cerul albastru?

 

Când a fost ultima dată când ți-ai pus întrebări referitoare la lucruri aparent banale stând pur și simplu pe iarbă în parc sau pe o bancă?

De multe ori în timpul unei zile ne traversează mintea tot felul de gânduri, idei și curiozități cărora nu le dăm prea mare importanță spunându-ne nouă înșine: ”Ei, ce prostie mă preocupă și pe mine acum?”

Sugata Mitra, inovator în educație a primit un premiu de un milion de dolari din partea TED pentru a dezvolta o platformă educațională care are la bază tocmai întrebări cărora li se caută răspunsuri.

Tehnica pe care el a implementat-o în Școala din Nori (School in the Cloud), cum se numește platforma, poartă numele de SOLE și presupune o sesiune de învățare controlată și automageriată, ce poate fi localizată oriunde în lume și care include elevi dornici să învețe altfel. În proces elevilor li se acordă libertatea de-a colabora unii cu ceilalți prin intermediul internetului, cu scopul de-a cunoaște subiectul ales și în final de-a ”rezolva” curiozitatea. Elevii pot împărtăși informații unii cu ceilalți, se pot muta și se pot alătura diferitelor grupuri de lucru. La finalul sesiunii ei au ocazia să arate și altora descoperirile lor, să învețe învățând.

Sesiunile SOLO sunt definite prin explorare, împărtășire, spontaneitate și intervenție limitată a profesorilor.

Am ales această tehnică pentru azi fiindcă mi se pare important să găsim metode noi de învățare chiar și la vârsta maturității, să ne căutăm și să căutăm prilejuri de-a cunoaște și de-a explora domenii noi nouă, chiar dacă aparent tindem să credem, să percepm lucrurile ca fiindu-ne cunoscute (credem că știm de ce cerul este albastru).

Cred că e bine să pășim dincolo de ceea ce știm deja, de domeniul nostru de activitate dacă vrem să ne deschidm mințile și să gândim creativ.

Prin tehnica mai sus menționată, ne putem re-descoperi pasiuni mai vechi sau să devenim interesați de subiecte de care poate la un moment dat fugeam când eram obligați să învățăm o anumită materie la școală.

Haideți să ne punem întrebări de copil (sau de adult) și să REdescoperim lumea, să aflăm de ce e cerul albastru și norii lui așa pufoși.

 

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *