De ce Da sau Nu Creativitățiii – o mini-cercetare despre prejudecăți

Anul trecut am citit un studiu scris de Universitatea Cornell (America) care a realizat două experimente ce vizau prejudecățile oamenilor când vine vorba de creativitate.

A fost foarte interesant să aflu că deși oamenii afirmă în general că-și doresc să fie creativi ei au gânduri și prejudecăți care nu le permit să accepte creativitatea și mai mult, le afectează capacitatea de-a evalua idei creative.

Am descoperit că oamenii prețuiesc ineditul unei idei însă cu cât aceasta e mai îndrăzeață cu atât mai tare atacă nivelul lor de siguranță, legat de ce știu că este posibil.

În momentul în care cineva propune o idee care nu a mai fost auzită sau făcută ea stârnește discuții pro și contra în ce privește realizarea și chiar îi este pusă la îndoială valoarea pe care ar putea-o avea pentru societate.

Studiul mai arată că oamenilor le este frică să vină cu idei noi pentru că:

Le este frică de EȘEC

Le este teamă să-și asume un RISC

Le este frică că ideea lor va fi REFUZATĂ

Le este teamă că NU VOR DUCE LA CAPĂT îndeplinirea ideii

Sentimentul de nesiguranță / incertitudine creat de o idee nouă produce în oameni stări negative de aceea ei au imediat pornirea de-a-o refuza. În esență ei caută să diminueze sursa neplăcerii care în acest caz este chiar impulsul creativ sau ideea persoanei care propune ceva.

De curiozitate, m-am hotărât să extind un pic cunoașterea subiectului și am realizat anul trecut un mini-chestionar REframe cu două întrebări pe care l-am adresat anturajului meu online&offline (aproximativ 30 de persoane cu vârste cuprinse între 20-70 de ani):

”Cum reacționezi când ți se propune o idee nouă?”

”Când refuzi o idee nouă?”

Am vrut să văd care este deschiderea persoanelor din jurul meu în ceea ce privește o idee nouă și care sunt motivele care stau la baza neacceptării unei idei noi.

La prima întrebare, ”Cum reacționezi când ți se propune o idee nouă?”, am primit răspunsuri interesante, diverse, de unde am putut înregistra mai multe tipuri de reacții printre care menționez:

 • entuziasm și deschidere fața de noutatea ideii
 • perceperea ei ca și provocare
 • dorința de-a o analiza
 • evaluarea ei în funcție de plăcerile personale
 • explorarea ideii înainte de toate
 • investigarea ideii, a autorului și a contextului în care a fost produsă ideea
 • scepticism în primă fază
 • implicare totală dacă ideea se mulează pe pasiunile celui care aude ideea noua
 • evaluarea ei în funcție de câștigurile pe care le-ar putea aduce
 • privirea ideii ca o oportunitate de lărgirea a orizontului personal

În proporție destul de mare răspunsurile au fost pozitive deci oamenii reacționează bine când li se propune o idee nouă. După cum se observă există deschidere față de o propunere nouă și ea e filtrată de obiceide criterii ce țin de identificare, cunoaștere aprofundată, curiozitate sau recunoașterea potențialului.

 

Să vedem cum stă situația în cazul ”Când refuzi o idee nouă?” și care sunt motivele conștientizate:

 • nu este în acord cu viziunea sau principiile lor de viață
 • implică riscuri pe care simt că nu le pot controla, îi poate plasa dincolo de zona de comfort, pe un teren instabil
 • li se pare irealizabilă, nefondată, depășește potențialul lor
 • nu le aduce beneficii
 • nu le este de interes
 • nu le inspiră încredere cel care propune ideea
 • le este prezentată mult prea insistent
 • nu au timp
 • percep ideea ca fiind imorală
 • idee e diferită de ce știu deja

Cum bine puteam intui, oamenii refuză o idee nouă mai ales când intră în contradicție cu valorile lor personale și când le amenință siguranța indiferent cât de strălucită ar fi ideea.

Așadar mica mea analiză mi-a confirmat studiul celor din America, care susțineau că oamenii cred în valoarea creativității și o apreciază dar o refuză când simt că ea atentează la una din nevoile lor de bază: siguranța. În acest context(al incertitudinii percepute) sunt produse și majoritatea prejudecăților legate de creativitate iar ele au ca efect secundar sub-evaluarea ideilor cu adevărat inspirate, creative care ar putea ajuta societatea să evolueze.

Sursă imagine: www.wallpaperswide.com

În final mi-aș dori să aflu care crezi că ar fi soluțiile pe care dacă le-am aplica de mâine creativitatea și oamenii cu propuneri creative ar fi percepuți la adevărata lor valoare?

2 Comments

 1. Cristian-Emanuel Opriș

  Primul răspuns care mi-a venit în minte este: campanii de conștientizare, folosindu-ne de metode creative. Evenimente inedite, spoturi publicitare, podcast-uri, emisiuni. Cred că activitățile constante (poate săptămânale), pot penetra în timp și creierile și inimile celor încă nefamiliarizați cu aceste concepte. Pe de altă parte, REframe face deja acest lucru atât în workshop-urile live cât și în mediul online. Vă încurajez să vă înscrieți la următorul workshop.

  1. REframe

   Mulțumesc Cristi pentru comentariu! Ideile tale sunt binevenite și chiar o să caut să văd cum se pot implementa în REframe. Mă gândesc la cum să facem mai multă muncă de conștientizare în planul creativității. Mulțumesc și pentru aprecierea pentru ce realizăm deja!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *