REframe @ TVR Cluj
Dis de dimineață, REframe se trezește voios, se întinde, își bea cafeaua, se machiază, își pune ochelarii infiniți pe ochi și pornește la matinalul de la TVRCluj (după ora 8),...
Anul trecut am citit un studiu scris de Universitatea Cornell (America) care a realizat două experimente ce vizau prejudecățile oamenilor când vine vorba de creativitate.
Am descoperit că oamenii prețuiesc ineditul unei idei însă cu cât aceasta e mai îndrăzeață cu atât mai tare atacă nivelul lor de siguranță, legat de ce știu că este posibil.
În momentul în care cineva propune o idee care nu a mai fost auzită sau făcută ea stârnește discuții pro și contra în ce privește realizarea și chiar îi este pusă la îndoială valoarea pe care ar putea-o avea pentru societate.
Studiul mai arată că oamenilor le este frică să vină cu idei noi pentru că:
Sentimentul de nesiguranță / incertitudine creat de o idee nouă produce în oameni stări negative de aceea ei au imediat pornirea de-a-o refuza. În esență ei caută să diminueze sursa neplăcerii care în acest caz este chiar impulsul creativ sau ideea persoanei care propune ceva.
”Cum reacționezi când ți se propune o idee nouă?”
”Când refuzi o idee nouă?”
Am vrut să văd care este deschiderea persoanelor din jurul meu în ceea ce privește o idee nouă și care sunt motivele care stau la baza neacceptării unei idei noi.
În proporție destul de mare răspunsurile au fost pozitive deci oamenii reacționează bine când li se propune o idee nouă. După cum se observă există deschidere față de o propunere nouă și ea e filtrată de obiceide criterii ce țin de identificare, cunoaștere aprofundată, curiozitate sau recunoașterea potențialului.
Cum bine puteam intui, oamenii refuză o idee nouă mai ales când intră în contradicție cu valorile lor personale și când le amenință siguranța indiferent cât de strălucită ar fi ideea.
Așadar mica mea analiză mi-a confirmat studiul celor din America, care susțineau că oamenii cred în valoarea creativității și o apreciază dar o refuză când simt că ea atentează la una din nevoile lor de bază: siguranța. În acest context(al incertitudinii percepute) sunt produse și majoritatea prejudecăților legate de creativitate iar ele au ca efect secundar sub-evaluarea ideilor cu adevărat inspirate, creative care ar putea ajuta societatea să evolueze.
Sursă imagine: www.wallpaperswide.com
Primul răspuns care mi-a venit în minte este: campanii de conștientizare, folosindu-ne de metode creative. Evenimente inedite, spoturi publicitare, podcast-uri, emisiuni. Cred că activitățile constante (poate săptămânale), pot penetra în timp și creierile și inimile celor încă nefamiliarizați cu aceste concepte. Pe de altă parte, REframe face deja acest lucru atât în workshop-urile live cât și în mediul online. Vă încurajez să vă înscrieți la următorul workshop.
Mulțumesc Cristi pentru comentariu! Ideile tale sunt binevenite și chiar o să caut să văd cum se pot implementa în REframe. Mă gândesc la cum să facem mai multă muncă de conștientizare în planul creativității. Mulțumesc și pentru aprecierea pentru ce realizăm deja!