Gândești creativ când rezolvi probleme
Indiferent ca suntem sau nu conștienți, cu toții rezolvăm probleme(mici sau mari) apelând la gândirea creativă. Și ca să mă crezi o să-ți dau în cele ce urmează câteva exemple...
Guy Claxton este autorul a mai mult de douăzeci de cărți printre care se numără best-selling-ul ”Building Learning Power”.
Ideile sale practice cu privire la modul cum se poate extinde apetitul și capacitatea de învățare a tinerilor, au influențat teoria și practica educațională din întreaga lume.
Bill Lucas este cunoscut pe plan international ca și speaker pe teme de învățare, schimbare, creativitate, și leadership. El este invitat în calitate de vorbitor în Sydney, Philadelphia, Helskinki, Qatar, Melbourne, Auckland, Belfast, și Dubai.
Acest gen de gândire constă în examinara problemei într-un fel care să te oblige să explorezi tiparele fundamentale ale sistemelor și ale situațiilor.
De exemplu dacă se strică fotocopiatorul gândirea liniară îți dictează să-l repari, pe când gândirea asociativă te determină să te întrebi dacă nu cumva poți tipări în loc să copiezi materialul sau dacă ai nevoie cu adevărat de acele copii.
Gândirea asociativă implică reflecție și provocare.
De obicei când vrem să rezolvăm o problemă, în primă fază tindem să gândim liniar iar mai apoi, utilizând gândirea asociativă, analizăm însăși gândirea, observăm ce facem, cum facem, ce simțim și găsim o altă perspectivă.
Gandirea asociativă presupune și producerea de idei și soluții noi pornind de la combinarea a diferite imagini sau concepte aparent independente.
Mulțumesc!