Cum să găsești soluții gândind asociativ

Astăzi împărtășim cu tine una din tehnicile celor doi autori, Guy Claxton și Bill Lucas, profesori ai Universității din Winchester (Uk)

Guy Claxton este autorul a mai mult de douăzeci de cărți printre care se numără best-selling-ul ”Building Learning Power”.

Ideile sale practice cu privire la modul cum se poate extinde apetitul și capacitatea de învățare a tinerilor, au influențat teoria și practica educațională din întreaga lume.

Bill Lucas este cunoscut pe plan international ca și speaker pe teme de învățare, schimbare, creativitate, și leadership. El este invitat   în calitate de vorbitor  în Sydney, Philadelphia, Helskinki, Qatar, Melbourne, Auckland, Belfast, și Dubai.

Dar înainte să-ți spun tehnica vreau să lămurim ce este gândirea asociativă…

Acest gen de gândire constă în examinara problemei într-un fel care să te oblige să explorezi tiparele fundamentale ale sistemelor și ale situațiilor.

De exemplu dacă se strică fotocopiatorul gândirea liniară îți dictează să-l repari, pe când gândirea asociativă te determină să te întrebi dacă nu cumva poți tipări în loc să copiezi materialul sau dacă ai nevoie cu adevărat de acele copii.

Gândirea asociativă implică reflecție și provocare.

De obicei când vrem să rezolvăm o problemă, în primă fază tindem să gândim liniar iar mai apoi, utilizând gândirea asociativă, analizăm însăși gândirea, observăm ce facem, cum facem, ce simțim și găsim o altă perspectivă.

Gandirea asociativă presupune și producerea de idei și soluții noi pornind de la combinarea a diferite imagini sau concepte aparent independente.

Și acum tehnica…..

Aceasta se numește Gândind asociativ

  • Închide ochiii și relaxează-te
  • Imaginează-ți că lucrezi într-o companie perfectă
  • Toată lumea este nemaipomenită iar lucrurile merg ca unse (această imagine e o încântare pentru minte!)
  • Acum gândește-te la locul în care lucrezi în realitate sau la oricare alt loc dorești
  • Fă o listă cu 5 lucruri pe care ți-ai dori cel mai mult să le schimbi în acel loc
  • Pentru aceste cinci probleme, care este soluția la care te gândești în mod liniar (automat, imediat, în mod convențional)?
  • Cum ar arăta soluția asociativă pentru cele 5 lucruri? (folosește-te de informațiile pe care ți le-am prezentat mai sus referitoare la gândirea asociativă).
  • Încearcă acest joc și cu un coleg sau un prieten

Lasă un comentariu mai jos și spune-mi cum a fost pentru tine și ce ai descoperit

Mulțumesc!

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *