Corpul cu proprietăți matematice – inspirație pentru Santorio

Câți dintre noi știu ce viziune a stat la baza inventării termometrului?

Se spune că prima persoana care a pus o scală echilibrată pe un termoscop a fost Santorio Santorio, medic, fiziolog și profesor italian din secolul 16. Scopul acestuia a fost utilizarea instrumentului în medicină.

Santorio provenea dintr-o familie italiană aristocratică și a studiat la Veneția și Padova unde a absolvit medicina la vârsta de 21 de ani în 1582. După ce a lucrat ca doctor la un nobil croat, în 1599 și-a deschis propriul cabinet la Veneția. Acolo a intrat într-un cerc de oameni extrem de educați, printre care și Galileo Galilei.

Ce ni se pare fascinant e că Santorio avea o viziune inovatoare asupra medicinei în sensul în care pornea de la premisa originală că proprietățile fundamentale ale corpului omenesc erau proprietăți matematice de felul numărului, formei și poziției. Într-o perioadă a istoriei când medicii promovau calitățile, esențele și umorile, Santorio gândea diferit. El vedea corpul mecanic, asemănător unui ceas și descria fenomenele utilizând numere, ceea ce l-a condus în mod inevitabil la inventarea unor instrumente de măsurare a fenomenelor.

Metoda lui de cercetare și investigație se baza în principal pe experiment.

Tocmai faptul că privea domeniul medicinei cu alți ochi decât majoritatea specialiștilor din acele vremuri, l-a inspirat pe Santorio să inventeze mai multe instrumente precum anemometrul, morișca hidrometrică pentru măsurarea debitelor cursurilor râurilor, un dispozitiv denumit pulsilogiu și termoscopul care a stat la baza mult folositului termometru pe care-l folosim azi.

Povestea lui ne validează credința că e esențial să cercetăm, să experimentăm, să nu luăm totul de-a gata și să privim altfel lucrurile pentru a descoperi concepte și a da naștere unor viziuni noi care ar putea schimba lumea.

 

 

Cunoști o poveste faină despre inventarea unui obiect pe care-l folosim astăzi?

Împărtășește-o cu noi la adresa contact@reframethinking.vom și te premiem cu jocuri inspirate

 

Surse articol:

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Imagine termoscop:

https://jikoman.info/main/santorio-thermometer.ben

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *