Cât de curios ești de Curiozitate?

“I am neither clever nor specially gifted. I am only passionately curious” – Albert Einstein

În primul rând Ce înseamnă Curiozitatea pentru tine?

Eu am căutat în mine și în experiențele din jur și am descoperit că sunt mai multe feluri de curiozitate așa că le-am așezat după modul în care ne formează, ne provoacă sau ne inspiră.

M-am mai gândit la care ar putea fi beneficiile curiozității, cum să fii ca să-ți manifești și stârnești creativitatea, ce întrebări să folosești și cum cred că te ajută curiozitatea să fii creativ.

 

Curiozitatea Infantilă v.s Adultă

Curiozitatea la copii

Curiozitatea e specifică mai ales vârstei fragede. Când suntem mici suntem foarte curioși. De ce? Ca să învățăm viața, să înțelegem cât mai mult din ce se întâmplă în jur și să pricepem cum funcționează lucrurile. Curiozitatea de copil este multi-direcțională. Îl interesează multe lucruri în același timp chiar dacă la un nivel superficial. E curios și fascinat mereu de ce descoperă.

Cum încearcă bebelușii lucruri noi

Cum își pun copiii Întrebări

Pe măsură ce creștem, curiozitatea ne este (re)direcționată în funcție de alegerile pe care le facem. Pentru unele persoane adulte starea de curiozitate se estompează odată cu automatizarea unor activități, cu intrarea în rutină. Aceste persoane pretind că știu deja cum funcționează lucrurile, cum se comportă anumite persoane într-o anumită situație și nu mai sunt interesate să vadă reacții, să cunoască, nu mai au așa multe curiozități. Au convingerea că ceva sau cineva sunt previzibile, de obicei intuiesc sau presupun. Putem recunoaște atitudinea: ”A, pe asta o știu…”

 

Curiozitatea Formatoare(de personalitate)

Experienta

Când suntem curioși renunțăm la zona de comfort și să ne dăm necunoscutului, îmbrățișăm o experiență nouă oricum ar fi ea, și ne asumăm că poate să nu ne fie pe plac ce descoperim. Deci pentru a trăi curiozitatea e nevoie și de un dram de curaj pentru a încerca.

Un grup de australieni care văd pentru prima dată Zăpada

Câteva persoane experimentează temperaturi de -140 grade Celsius

Când suntem curioși, simțurile ni se deschid, avem porii deschiși cum zic eu și putem întoarce lumea pe mai multe părți pentru a găsi răspunsuri cu adevărat revelatorii despre lume și propria persoană.

În viziunea mea curiozitatea e o asumare a unui proces de cunoaștere prin trăirea unei experiențe netrăite înainte(de orice fel, pozitivă / negativă).

Partea cea mai bună e că cu cât suntem mai curioși, cu atât ne extindem spectrul de experiențe și ne îmbogățim personal și spiritual.

 

Curiozitatea Evolutivă

Science

Dacă nu am fi fost curioși am fi rămas la primul nivel de cunoaștere și am fi umblat și acum prin păduri și peșteri. Nu am fi avut azi mașini, instrumente de scris, calculatore, telefoane mobile și alte instrumente utlie ca să ne ajute. Curiozitatea a creat din noi ființe evoluate și ne-a ajutat să construim tot ce-am construit până în acest moment.

Oamenii de știință care au rămas în istorie au fost niște curioși incurabili. Fără curiozitate nu ar fi putut să muncească din greu și să ajungă la niște concluzii pe care noi mai apoi să le studiem prin școli și universitatăți, să le apreciem și le respectăm ca fiind niște noțiuni și legi de referință.

Teoria relativității explicată simplu

 

Curiozitatea Exploratoare

Everest 1

V-ați întrebat vreodată de ce călătoresc oamenii? E cred că o fac pentru că sunt curioși să afle cum arată alte locuri, pentru că vor ”să-și lărgească banda” și să-și hrănească sentimentul arhetipal de cuceritori (chiar dacă pentru câteva ore sau zile) când bifează un nou punct de pe marea hartă.

Acest gen de curiozitate e mai mult specific oamenilor activi, pe care nu-i poți ține închiși prea mult între patru pereți, cărora le place să descopere locuri sălbatice unde au ajuns puțini oameni. Sunt cei care fac orice să-și atingă un scop, se pregătesc temeinic din timp mental si fizic.

Prima cucerire a vârfului Everest (1953)

Același gen de curiozitate a determinat omul să ajungă pe Lună și pe Marte. Mi se pare aproape fantastică ideea recrutărilor pentru primii oameni care vor fi trimiși să trăiască în spațiu (nu, nu cosmonauții NASA)

Lansarea Apollo 11 (1969)

 

Cum cred că te poate ajuta Curiozitatea în viața de zi cu zi:

Doors

”We can also use curiosity to intentionally create wonder, intrigue and play out of almost any situation or interaction we encounter” (Todd Kashdan , Professor of Psychology)

 • Să te descoperi pe tine însuți / însăți
 • Te poate face să gândești productiv, să-ți pui mintea la muncă să mai faci și altceva decât să ”mesteci” doar ce ți se oferă pe tavă(tv, ziare, reviste, etc).
 • Îți pregătește mintea spre a primi idei noi.
 • Te ajută să construiești conexiuni între informațiile pe care deja le stăpânești și altele noi
 • Te trimite dincolo de propriile limite și uneori mai departe de limitele contextului în care trăiești, îți deschide o lume de posiblități.
 • Trăiești viața cu mai mult entuziasm fiindcă mereu cauți subiecte care îți țin trează atenția
 • Te menține implicat în domeniul în care ești activ
 • Îți adâncește cunoașterea
 • Te dezvolți pe nișa ta și să devii din ce în ce mai bun în ce faci
 • Te conectezi mai ușor cu oamenii necunoscuți pe care-i întâlnești și să construiești relații de calitate
 • Condimentezi relația intimă și să o crești continuu
 • Înțelegi mai bine lumea în care trăiești
 • Găsești soluții diferite pentru o singură problemă (REframe)

 

Cum să fii ca să-ți manifești Curiozitatea:

Copil curios

„Stay Hungry Stay Foolish” (titlul cărții scrise de Rashmi Bansal)

 • Cu mintea deschisă și pregătit să înveți, să te dezveți sau să reînveți ceva
 • Interesat de ce zic și afișează cei din jur
 • Dornic să pătrunzi dincolo de suprafața lucrurilor și să pui întrebări
 • Distrat de procesul tău de învățare
 • Comunicativ în mediile în care ai de-a face cu oamenii
 • Deschis să experimentezi lucruri noi

 

Cum să-ți stârnești Curiozitatea:

dffd

 • Pune-ți din când în când întrebările:

Ce m-ar interesa să aflu acum?

Ce aș fi vrut să știu la un moment dat în timpul zilei și nu am avut timp să aflu?

Despre ce lucru care mi se pare interesant nu știu prea multe?

Eu practic acest joc aproape în fiecare zi și aflu o grămadă de lucruri faine J

Te poți folosi de amicul Youtube pentru a-ți spori căutările și pentru a-ți găsi răspunsurile

 • Vizitează website-uri jucăușe și inspirate care te provoacă  să-ți pui propriile întrebări, să-ți activezi curiozitatea latentă, să descoperi tot felul de lucruri interesante, să asculți povești și oameni dornici să cunoască, să descopere.

http://www.101qs.com/

http://wonderopolis.org/

http://sciencequestionswithsurprisinganswers.org/index.html

https://www.ted.com/

http://www.discovery.ro/

https://www.youtube.com/user/WikiStage/videos

http://www.about.com/

 • Lipește-ți în cameră pe perete o foaie mai mare (poți folosi una de flipchart) pe care îl poți numi simplu Peretele întrebărilor pe care să scrii tot felul de propoziții care încep cu CE? CÂND? CINE? DE CE? UNDE? CUM?

Poți să adaugi în fiecare zi întrebări iar la finalul săptămânii să cauți răspunsurile pentru a-ți satisface curiozitățile. Nu te oprește nimeni să o faci mai repde..

 • Citește cărți sau articole din domenii cât mai diferite care aparent nu au nicio legătură cu ce faci tu ca să diversifici paleta de curiozități

 

Ce întrebări să folosești pentru a-ți trezi Curiozitatea:

question_mark

”The important thing is not to stop questioning. Curiosity has its own reason for existing. One cannot help but be in awe when he contemplates the mysteries of eternity, of life, of the marvelous structure of reality. It is enough if one tries merely to comprehend a little of this mystery every day. Never lose a holy curiosity.” (Albert Einstein)

 • De ce…..?
 • Ce înseamnă….?
 • Cum se poate să…..?
 • Cum ar fi dacă….?
 • Oare ce-o fi… (x lucru)?
 • De ce o fi făcută….așa?
 • Ce s-ar întâmpla dacă aș….?
 • Când a fost inventat(ă)…?
 • De unde vine…..?
 • Unde a apărut…?

 

Cum te ajută Curiozitatea să fii creativ

93H e

Curiozitatea este calitatea primordială a oamenilor creativi. Ei pleacă de la o premisă mentală (CE-AR FI DACĂ…..) și vor să descopere cât de departe pot ajunge cu acea idee, ce orizonturi li se deschid.

 • Fiind curios începi să te uiți la oameni și la situații cu alți ochi și încet încet contextul tău prinde altă formă. E ca și cum ți-ai pune ochelarii și ai vedea altă lume, mai vie, mai colorată, cu mai multe contraste
 • Când începi să îți lansezi întrebări înseamnă că deja la nivel individual, creezi un scurtcircuit în sistemul: ”Așa stau lucrurile”. Din acel moment răspunsurile tale pot sta la baza unor noi moduri de-a face lucurile (în viața personală) și de acolo nu mai sunt prea mulți pași până la următoarele Invenții, Inovații (în viața ta și poate și a celor din jur)
 • Te determină să încerci lucruri noi iar acele noi experiențe creează în tine stări interesante care-ți dau idei despre ce-ai mai putea crea.
 • Te provoacă mereu să întâlnești oameni care gândesc diferit și asta chiar dacă în primă fază poate te enervează sau te frustrează ajunge să te inspire și să să-ți dea idei noi despre ce-ai mai putea face, cum ai mai putea fi ca să fii împlinit.
 • Când explorezi domenii noi, în mintea ta se fac niște conexiuni miraculoase, care te fac să gândești dincolo de ce cunoști și știi, dincolo de ce-ai crezut tu că se poate și tocmai acest proces capată valențe creative

 

Mă declar o persoană mereu curioasă (poate și pentru că sunt vărsător și verbul nostru specific este ”a cunoaște”) Curiozitatea mi-a adus multe revelații, m-a ajutat să găsesc soluții și să creez picturi, fotografii, melodii, povești, proiecte, jocuri și chiar exercițiile din REframe (coapte împreună cu Raluca Mureșan).

Dacă ești CURIOS să descoperi alături de mine lumea REframe te aștept cu inspirație la workshop unde ai ocazia să-ți pui întrebări, să visezi, să vezi în viitor, să schimbi perspective, să-ți depășești limitele și să intrii pe tărâmul unde totul e posibil.

 

Surse imagini:

Printscreen Video TED-Ed: Questions No One Knows the Answers to

http://www.gratisography.com/

http://wallpaperswide.com/

 

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *